Нямаме нужда от този президент

8117
Нямаме нужда от този президент

Ако спрем да правим история, някой друг ще започне, заяви вчера (8 юни) президентът Росен Плевнелиев, който говори пред Европейския парламент в реч, която каза много.

Държавният глава засегна никак немаловажната тема за руската пропаганда в Европа и анексирането на Крим. Той обаче говори за нуждата от влизането на България в Шенген, българския революционер Гоце Делчев (за който Македония казва, че е македонски), защитата на човешките права, криворазбрания патриотизъм, нуждата от запазването на ценностите и посоката на Европа на фона на адаптация към една нова реалност и голямата заплаха от конфликти. Плевнелиев и екипът му бяха направили реч, която не само че беше изключително точна, но беше силна и смела. А евродепутатите в Страсбург го аплодираха на крака. И както каза една колежка: "Не всеки ходи да говори пред ЕП".

Какво е значението?

Значението е, че е на международна трибуна също не е маловажно. Президентът Росен Плевнелиев има представителни функции и представя изключително добре България. Той не е от тези, които биха изложили нацията.

bTV се разграничи от сценариста на "Шоуто на Слави", който скъса снимка на президента

Ние от bTV Media Group заявяваме, че емоционалната реакция на г-н Филип Станев вечерта на 6 юни 2016г. по повод личността на г-н Росен ...

Плевнелиев обаче не е долюбван от народа. Той не е народният Бойко, той не е шоуменът Слави, той не е революционерът Марешки. Плевнелиев често говори за европейски ценности, Плевнелиев говори за политика и държавничество с патос, прави изказвания против Русия и защитава идеята за предприемаческа инициатива. Всички тези неща няма как да се харесат на народа, който е привърженик на Русия, харесва лесната печалба, не понася политиката, щото всички са крадци и никак не разбира к'ви са тези европейски ценности.

За съжаление, ние сме общество, което все още се върти в моралните дилеми на времената около Освобождението. Има си го разделението на русофили и русофоби, последните сега наречени соросоиди или евроатлантици, има ги крадците, има ги патриотите... Има и баламите, които говорят за ценности, за идеали и демокрация. И Гоце Делчев, и Левски са били привържениците на демокрацията, а Левски е казал: "Сегашната деспотско-тиранска система да заменим с демократска република". Доста актуално и в днешно време, едни повече от 140 години по-късно.

Но да се върнем към говорещия за ценности Плевнелиев. Той, за съжаление, не е революционер. Той остана нехаресван или по-скоро безличен за по-голямата част от българите, защото не им даваше това, което харесат или това, от което се нуждаят. Българите имат нужда от революция, не само от физическа, но и морална. И тук, пак за съжаление, само думите на държавния глава не помагат.

Росен Плевнелиев обаче беше добър президент. Ако неговите речи се казваха от някого с поне малко повече харизма, той щеше да е народен герой. Защото, да, колкото и да не се нуждаем от думи, ние обичаме някой да ни говори хубаво. Ето, Бойко Борисов говори хубаво, по народному (от руски) за построените магистрали и обещава още повече магистрали. Той говори, а ние (или някои) вярват.

Плевнелиев обаче говори елитарно и по някакви трибуни, а не слиза на народа да говори... И народът е далече от своя президент (макар и избран от "народната" партия ГЕРБ).

Плевнелиев: Ширещият се популизъм и омраза ни отдалечават от европейския ни идеал

До края на 2018 г., когато е първото българско председателство на Съвета на ЕС, по Националната програма за развитие „България 20...

Вчера Росен Плевнелиев представи в далечен Страсбург пред Европейския парламент една България, която е по-различна от тази, която познаваме ние. Той представи България, която вярва в демокрацията, която е солидарна с останалата част на Европа, която защитава европейските ценности и осъзнава руската заплаха. В неговите думи България беше силна и осъзнала се държава.

Държавният ни глава представително представи България. За съжаление обаче България не разбра.

"От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи", е казал не Плевнелиев, а Левски, който е заявил още: "Работим чисто български и не искаме да се водим по никого извън Българско".

Ама ние все се водим и все мълчаливо търпим. И няма да останем в историята.

ПС: За тези, които се дразнят от поставянето на имената на Васил Левски и Росен Плевнелиев в един текст, нека обърнат поглед към настоящото безвремие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com