Откриха евкалипти, съдържащи злато в листата си

24448
Откриха евкалипти, съдържащи злато в листата си

Чували сте израза „Парите не растат по дърветата!“. Той обикновено се използва, за да се изтъкне, че парите не се изкарват лесно – поне не и толкова, колкото да набереш плодове от някое дърво. Парите може и да не растат по дърветата, но златото – напротив, то расте, ще репликират в този случай група австралийски учени, направили неочаквано скъпоценно (буквално) откритие.

Изследователите успели да докажат, че съществуват някои дървета, в чиито листа се съдържа злато.

Организират протест срещу концесиите за злато

Протест срещу концесиите за добив на злато организират пред Министерството на икономиката и енергетиката от "Радикално крило на проте...

Става дума за специален вид евкалипт, коментират учените от Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, CSIRO. Това са дървета, които растат над златосъдържащи пластове в почвата и които сами са „попили“ в себе си от благородния метал.

Според учените чудото се е случило, след като евкалиптите са „всмукали“ златото чрез обширната си коренова система. След това то се е транспортирало посредством системата за пренос на вода и хранителни вещества до листата на дърветата и е останало там. Слаба концентрация на злато е открита също и в ствола, кората и клоните на евкалиптите.

До тези изводи учените стигнали, след като направили подробен анализ на различни части на „златните“ австралийски дървета. Изследователите вече са публикували резултатите от своите изследвания в списание Nature Communications.

Важно е да се отбележи, че на външен вид дърветата, съдържащи злато в листата си, по нищо не се отличават от обикновените си „събратя“, коментират учените.

Румъния спря проект за добив на злато

Министър-председателят на Румъния Виктор Понта отряза канадска компания за добива злато в Трансилвания. Това съобщава Balkans Insight. ...

Въпреки ценната златиста съставка в себе си, листата им също са зелени на цвят, както на повечето дървета по света.

Освен това учените бързат да предупредят търсачите на съкровища, че няма да забогатеят, ако решат да добиват злато от скъпоценните евкалипти. „Тези дървета действително са първите, съдържащи растително по произход злато. Съдържанието на скъпоценния метал в листата им обаче съвсем не е голямо“, категорични са изследователите.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com