Panasonic създаде система за изкуствена фотосинтеза

14783
Panasonic създаде система за изкуствена фотосинтеза

Група изследователи от компанията Panasonic разработиха нова система за изкуствена фотосинтеза. Името на разработката е Artificial Photosynthesis System. Под въздействието на слънчева светлина тя е способна да изработва органични вещества, използвайки само вода и въглероден диоксид от атмосферата.

Постигнатата ефективност за преобразуване на светлината е 0.2%, което е съпоставимо с ефективността на процеса на естествена фотосинтеза, случваща се в при растенията.

Растенията също общуват помежду си

Растенията не само реагират на звуци, но и общуват помежду си, установиха британски учени. Макар да изглежда, че пасивно се люлеят, по...

Изкуствената фотосинтеза е технология, която позволява да се повторят процеси, които са естествени за живата природа. Както е известно, при тях с помощта на органичен катализатор и слънчева светлина листата на зелените растения разделят молекулите вода на съставни части. Молекулите кислород се освобождават в атмосферата, а молекулите водород се свързват с въглеродния диоксид, образувайки органични съединения. Изкуствената фотосинтеза се явява идеална технология, която може да реши енергийните проблеми и проблемите, свързани с глобалното затопляне. Това е причината учени от цял свят да се опитват да постигнат ефективни разработки в тази насока.

„Нашето устройство е модел, демонстриращ нов вид разработена от нас технология за изкуствена фотосинтеза. Когато слънчевата светлина попада върху електрод от специален каталитичен материал, се случва многоетапна реакция. Клетките, които отначало са с жълт оттенък, постепенно започват да стават все повече и повече зелени, което показва нивото на преработка на въглероден диоксид“, коментират представители на компанията Panasonic.

За осигуряване на реакцията учените са използвали фотоелектрод от азотен полупроводников материал, какъвто се използва в светодиодните източници на светлина. Подбирайки състава на катализатора, в резултат на фотосинтезата може да се получи определен тип органично вещество. Към момента в Panasonic са си поставили за цел да открият състав на катализатор, който ще позволи получаването на органично съединение, различно от мравчена киселина. То ще може да се използва в качеството на енергоносител, коментират от компанията.

В бъдещите планове на Panasonic влиза създаването на ефективна система за изкуствена фотосинтеза, чрез която като изходен продукт да се получава етанол. Той ще може да се използва като гориво за автомобили и топливни елементи, а самата система ще допринася за незамърсяването и подобряването на състоянието на околната среда.

Произвеждат автомобилни гуми от глухарчета

  Най-голямата японска фирма за производство на автомобилни гуми “Бриджстоун” е създала технология за получаване на каучу...

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com