Преговорите за кабинет: Канят ме, мамо, на тежка сватба

10033
Преговорите за кабинет: Канят ме, мамо, на тежка сватба
Снимка: БГНЕС

Този уикенд (9-10 март) ще бъде доста интересен. Очаква се в събота и неделя да се проведат срещите между ГЕРБ и ПП-ДБ за съставяне на следващото правителство. Оказа се, че разпененият Борисов малко е избързал, когато онзи ден от Букурещ отсече, че ротация нма да има, щото пак са го нещо ядосали.

Всъщност ще има, при това - скоро. Дори президентът Радев, който не може да се похвали с особени симпатии към участващите в Сглобката политически формации, даде такъв знак. Фактът, че няма да разтяга във времето консултациите преди връчването на мандата, говори само едно - че и той няма интерес от протакане. Ако имаше, щеше максимално да бави топката, както е правил друг път. Сега явно не иска да изнервя основните играчи, които и без друго са си доста изнервени, съдейки по изказванията им. Още: Радев извади коз в играта на ротация и предсрочни избори: Съкрати срока на ГЕРБ и ПП-ДБ да се разберат

Преди това обаче ще трябва ГЕРБ и ПП-ДБ да се разберат. Далеч не само за състава на бъдещия Министерски съвет. Стоят незаети доста постове, регулатори се влачат без нови шефове сума ти време, а и европейските избори през април не са нещо, което може да се претупа между другото.

ПП-ДБ вероятно няма да отстъпят от досега заявените си позиции и ще настояват докрай за позицията на Асен Василев. Подмятанията на Борисов са все в тази посока и нищо чудно именно около фигурата на Василев да са най-лютите спорове.

Още: ПП-ДБ поканиха ГЕРБ на преговори, не дават главата на Асен Василев (ВИДЕО)

Защо са важни и регулаторите - Кирил Петков обясни съвсем директно: "Когато говорим за реформа в КЗК, ние искаме българските граждани да знаят, че някой ги пази от високи цени, защото не е нормално всички мобилни оператори да повишат цените си едновременно, не е нормално и да има бързи кредити с необосновано високи лихви. Ако имаме добри регулатори, това няма да се случва".

В бъдещите договорености обаче може би най-важният момент е реформата на съдебната система, която ГЕРБ съвсем открито спъва. Сега обаче, когато лъснаха срамните истории около Мартин Нотариуса и Пепи Еврото, няма никакво оправдание този сектор да се остави така, както си е. С подобни "герои" нито ще видим пълноправен Шенген, нито ще бъдем уважавана европейска държава. А и българският данъкоплатец все така няма да вярва на съд, следствие и прокуратура.

В същия аспект са важни и службите за сигурност. Бидейки на ръчно управление години наред, те са лишени от възможността да прилагат чисто професионален подход. Крайно време е да се премахне възможността за политически натиск върху тях, както и да се използват те като инструмент за политическа разправа с опонентите.

Още: След НЕкоалицията ще видим ли и НЕротация?

Всички изброени дотук теми са твърде трудни за дискутиране, ако в него участва Борисов. Времето на неговото управление е всъщност периодът, в който избуяха и корупцията, и ползването на прокуратурата като бухалка, и срастването между политика и ъндърграунд.

Е, как да иска нормален човек коалиция? Само вижте кой настоява за нея и си правете изводите.

Затова преговорите през уикенда ще са като "канят ме, мамо, на тежка сватба". Cheers, драги зрители. Ама знаете ли как продължава нататък - "на тежка сватба млад кум да стана".

Кумеее, защо се криете? Не се правете, виждаме ви. Млад и успял - какво му е, що пък да не кумува?

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com