Разкриха какво означават жестовете на шимпанзетата

5355
Разкриха какво означават жестовете на шимпанзетата
Снимка: Getty Images

Учени дешифрираха значението на 66 жеста на диви шимпанзета, които те използват съзнателно и които са потенциална връзка с ранното развитие на човешкия език, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Жестовете с ръцете и тялото са разнородни - от най-обикновени до сложни социални преговори. С тях шимпанзетата съумяват да предадат намеренията си.

Учени успяха да извлекат вода от сух въздух

Научните открития не спират да ни изненадват. Изследователи от университета Райс например са конструирали приспособление, което събира ...

За изследването учените са наблюдавали 80 диви шимпанзета в джунглата Будонго в Уганда. Те са записали тайно 4500 жеста - пляскания, ръкомахания, тупане с крак по земята. Експертите твърдят, че са показали с безпрецедентни подробности какво си говорят най-близките сродници на човека.

"Макар и да е известно от 30 години, че човекоподобните маймуни използват жестове за комуникация, досега никой не беше разбрал какво точно те си казват", каза д-р Катрин Хобайтър.

Екипът е създал нещо като речник с 19 различни послания. Вдигане на ръката например означава "искам това" или "дай ми го", а когато маймуната къса със зъби парчета от листо, казва: "хайде да флиртуваме".

"Точно като с човешките думи един жест може да има няколко значения. Важното е, че те са еднакви, независимо кой ги използва", каза д-р Хобайтър.

Космическият апарат "Касини" успя да заснеме Уран

Докато изпълнява мисията си за изследване на Сатурн и спътници му, космическия апарат "Касини" - съвместен проект на НАСА, Европейската...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com