Рио 2016: Какво не знаем за игрите

8315
Рио 2016: Какво не знаем за игрите
Снимка: Gettyimages.com

Още преди своето начало Олимпийските игри в Рио де Жанейро бяха отрупани с негативни коментари и оценки. Критиките бяха насочени най-вече към организаторите на най-мащабното спортно събитие това лято, но и като цяло към обществено-политическата ситуация в Бразилия. Градът домакин Рио е поставен под предизвикателството на лошата хигиена, битовата престъпност и постоянната заплаха от тероризъм. Отвъд това обаче - бляскавата церемония по откриването на Игрите сякаш изтика встрани текущите проблеми.

Actualno.com публикува коментар за нещата, които не знаем за Рио 2016, на списание ROAR и редакционния екип на списание dВЕРСИЯ 

***

В следващите няколко дни целият свят ще наблюдава зрелището, а зад камерите ще продължава насилието, което го е създало и го брани 24/7.

Спортните звезди ще се борят за медали и вечна слава, докато хиляди семейства са изселени от домовете им или им е отнет достъпът до обществени услуги и вода, а природата е разрушена.

Всичко това, за да се проведат олимпийските игри, сочени за едни от най-скъпите в историята – около 12 милиарда долара.

Държавното насилие

Преди началото на игрите е приет антитерористичен закон, според който дори политически протести срещу олимпийските игри (или протести изобщо) могат да бъдат класифицирани като терористичен акт.

След като Рио печели правото да бъде домакин на игрите, над 20 000 семейства са изселени от домовете си, за да се отвори пространство за строителни проекти, свързани с олимпиадата. Според доклад на бразилската организация „Народен комитет за световното първенство и олимпийските игри“, вследствие на изселването много деца няма да могат повече да ходят на училище, ще станат жертва на експлоатация, детски труд и сексуално насилие.

По данни на Amnesty International, откакто градът спечели правото да организира игрите, над 1500 души са убити вследствие на полицейско насилие, включително и десетгодишни деца.

Обществено бедствие

 50 дни преди началото на игрите управата в Рио обяви “извънредно положение”, заради икономическата криза. За да осигури провеждането на събитието, страната намалява средствата за здравеопазване, образование и други обществени услуги, които са оставени да се рушат.

Освен това, наскоро хиляди ученици окупираха 75 училища в знак на протест срещу орязването на средства в държавното образование.

Предизвикателството "Рио"

От "Ислямска държава" са убедени, че могат за пореден път да ужасят света, окървавявайки този път Олимпийските игри. Спецслужбите на ня...

Основната инвестиция в инфраструктурата е изграждането на нова метро линия, която свързва Олимпийското село с най-известните плажове, за да превозва спортистите и зрителите. Проектът е на стойност 3 милиарда долара държавни средства. В същото време, градският транспорт е в ужасно състояние за голяма част от населението в града.

По време на изборите кметът Едуардо Паеш обещава, че ще прокара градска програма за обновяване на фавелите. Програмата след това е отложена, заради липса на средства.

Неравенството

Въпреки че Рио е сред градовете с най-голям брутен вътрешен продукт, разликата между доходите на най-богатите и най-бедните е 58 пъти. И игрите по-скоро ще разширят тази бездна.

92-годишният милиардер Карлос Карвальо, който е инвестирал в Олимпийското село близо 1 милиард долара, планира след края на игрите да го превърне в „Остров на чистотата“ и „град на елита с добър вкус“. Карвальо притежава около 6 милиона квадратни метра от селото, равняващо се на близо 8000 футболни стадиона.

С руски спортисти в Рио. МОК допусна руснаците на Олимпиадата (ВИДЕО)

Международният олимпийски комитет (МОК) допусна руските спортисти до участие на Олимпиадата в Рио де Жанейро, съобщава сайтът на Комите...

Магнатът планира да продаде част от терена като луксозни апартаменти. Без притеснение в интервю за The Guardian Карвальо обяснява, че Олимпийското село ще се превърне в дом на благородния елит, изчистен от всякакви бедняци и център на „красивия нов Рио де Женейро“.

Близо до Олимпийския парк, проект, изграден отново от Карвальо, е фавела Вила Аутодромо. Жителите, въпреки че имат право върху земята, са насилствено изселвани от домовете им, за да отворят място за строителни обекти за игрите. „Те трябва да си тръгнат“, твърди Карвальо, според когото нисшите социални класи си имат място за живеене в покрайнините на града, докато центърът принадлежи на елита. Как отговаря местната управа на подобни действия? Карвальо е един от основните донори на кмета Едуардо Паеш за изборите през 2012 г.

Корупционни скандали

Заради импийчмънт процедурите срещу президента Дилма Русеф, която бе обвинена в корупция, олимпийските игри бяха открити от новият премиер Мишел Темер, който е с едва 2% подкрепа и е определян като водач на преврат. Нещо повече, Темер наскоро бе обвинен, че е финансирал предизборна кампания на партията си чрез корупционна схема в държавния петролен концерн Петробрас. Логично, още в първия ден на игрите се проведоха протести срещу Темер.

Природно бедствие

Путин: Олимпиадата губи от стойността си

Спортистите от другите страни разбират, че медалите им няма да имат същата стойност", заяви президентът на Русия Владимир Путин по пово...

Гуанабара Бей, където се провеждат ветроходните дисциплини е замърсен дотолкова, че някои атлети ще взимат антибиотици против зарази, а други ще се облекат със специални костюми против замърсяване.

 Джакарепагуа лагуна, някога ресурс за търговия на близките до нея рибарски общности, сега е тежко замърсена вследствие на строителството, включително на основния олимпийски парк.

При все, че градът вече разполага с голфигрища, бяха построени нови на територията на (“защитения”) природен резерват Марапенди.

Олимпийското селце за журналистите пък е построено след робски условия на труд, върху масов гроб, принадлежащ на общността киломбу, създадена през 19. век от избягали роби. В допълнение, вследствие на строителните работи са унищожени хиляди дървета, а заради водоснабдяването към Олимпийското селце достъпът до вода за местните е крайно ограничен. Строителната фирма “Сирела”, отговорна за проекта, е вторият основен спонсор на кметската кампания на Едуардо Паеш.

Така олимпиадата в Рио, вместо да спомогне за развитието на най-бедните райони в града, прави точно обратното – увеличава неравенствата, нарушава гражданските права и разрушава околната среда. Какъв е смисълът от подобно зрелище тогава?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Кандидатирам се за Невродепутат - най-дългата листа

Stop that train: Да прогоним колхозния дух от парламента

Познахме: Скопие направи крачка назад, тоест - към Тито

4 вида патологичен евродепутат: Класическите архетипи

Феновете на Путин в Грузия да слушат Каспаров, защото Зимата идва и при тях

Агитирай лесно: Как се печелят избори с международното положение

Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Кампания като слънце, въпросът е кой стои в сянката

3 предизборни изненади и компромати, идеални за след празниците

Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com