Ромската интеграция в България - политиците да откраднат парите

15560
Ромската интеграция в България - политиците да откраднат парите
Снимка: Actualno.com/Наси Маркова

Полиция по 24 часа в гетото и българите да раждат повече – това са основните мерки, които вицепремиерът по демографската политика Валери Симеонов изтъкна относно интеграцията на ромите в България.

Коментар на редактора

Така ли ги интегрираме?

През последните дни новината, че ромски деца ще получават стипендии в евро, за да завършат гимназиалното си образование и въобще като с...

Звучи като бой, секс и сръбска музика, само че явно без музиката. Сигурно Симеонов се е отказал от музиката, защото напоследък много обикаля по заведенията в Слънчев бряг, за да измерва колко силно се носят различните видове ритми и го е заболяла главата. Направо се учудвам, че не е поканил Корнелия Нинова да дадат пример относно точката с раждаемостта, но кой знае – все пак тази "стратегия" още се разработва, има време за промени и нагаждане на планове и мерки.

Битието определя съзнанието – тези думи на Карл Маркс така и не влязоха в главите на управляващите ни, които все така са си наследство от времето на онези, неуспели да построят социализма. Специално по отношение на интеграцията е абсолютно сигурно едно – само с бой няма да стане в дългосрочен план, особено когато тези, които ще "респектират", излизат на протест заради липса на пари. Необходимо е да се приложи подходът на моркова и тоягата – така, както отдавна са го измислили по-развити държави. Конкретният пример е Испания!

Какъв да е морковът – програми, с които да научим ромите как да се грижат сами за себе си, без да пречат на другите. Да, но за тази цел трябва здраво да се работи, а не да се крадат пари от проекти и после да се говорят глупости как Европа давала пари на циганите за нищо или сладки приказки, че ей сега започваме да интегрираме. Трябва да има държава. В България държава няма. Тоягата е ясна – когато някой се прави на три и половина относно моркова, даваш му стимул да избира – или морковът, или тоягата. И постепенно морковът става незаобиколимият избор. Постепенно този, който интегираш, сам почва да иска да постигне нещо повече с живота си, но не за сметка на другите.

Само че в България няма воля за такова нещо. И няма воля, защото ромското гето отлично върши работа на политиците ни. Това е пазар на гласове по избори – винаги ще бъде, докато тези, които ни управлява и искат да ни управляват, не опитат от тоягата, за да престанат да изяждат моркова с корените. Срещу тях трябва да бъде канализирана енергията. Срещу тях трябва хората в Асеновград, а и навсякъде, да насочават гнева си. И да не се хващат на въдицата на разделението, която моментално бива заложена, когато народният гняв се обърне в правилната посока. Така, както се случи с протестите срещу модела "КОЙ", който още си е тук и който добре се облажва и от ромската "интеграция". Защото терминът за "умните и красивите" се появи точно тогава, когато имаше реален шанс тоягата да заиграе по ръчичките и главите на тези, които не дават на никой друг от моркова. Както е и сега – промяната е единствено в опаковката, не и в съдържанието.

Борисов поиска магистрала от знание и всяко дете да излиза ограмотено от училище

Всяко едно дете в България не само да посещава, но да излиза и образовано от училище. Това каза премиерът Бойко Борисов в Министерския ...

Битието определя съзнанието – трябва да го проумеем. Няма да живеем добре, ако и тези около нас не живеят добре. Който не го схваща, получава само тояга – най-вече от живота. Иначе има и морков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com