Сноудън в Twitter: Велико!

16903
Сноудън в Twitter: Велико!
Снимка: Twitter

Американският шпионин и бивш служител на американската Агенция за национална сигурност (NSA) Едуард Сноудън от снощи вече има профил в социалната мрежа Twitter.

Сноудън стана световно известен през 2013 година, когато разкри секретни програми са наблюдение на американската държава, а сега се укрива в Русия. Първият „туит“ на американеца е "Можеш ли да ме чуеш сега?" ("Can you hear me now?") и към момента е споделен 92 хиляди пъти.

Коментар на редактора

Турция ще ограничи ползването на социалните мрежи в училище

Властите в Турция приеха предложението на министъра на образованието, което предвижда ограничаването на ползването на социални мрежи к...

Сноудън е велик!

С вчерашното си появяване в една от най-значимите социални мрежи в света бившият служител на NSA доказа, че личността има значение (с условието, че в конкретния случай тази личност е направила обществено достояние топ секретни данни на САЩ и се търси от американското правителство). С присъединяването си към Twitter Сноудън се утвърждава още повече като важна фигура в обществения дебат за защита на личните данни, гражданските свободи и нуждата или заплахата от наблюдението от страна на правителството; дебат, който се развихри през юни 2013 година.

Това, което направи впечатление обаче, е колко разтърсващо Сноудън се включи в Twitter. Към момента на написване на тази статия, той има над 870 хиляди последователи за 15-те часа, в които има профил.

Нека отбележим, че Сноудън се укрива в Русия и въпреки различните часови зони в страната, там все пак си беше вечер (както и в България). Той искаше обаче да привлече вниманието в САЩ, а за тази географска ширина случващото се ставаше около обяд. Разбира се, нямаше как някоя медия да пропусне да отрази, че търсеният от Вашингтон шпионин има профил в Twitter.

Турция блокира достъпа до Facebook, Twitter и YouTube

Турция блокира достъпа до социалните мрежи Facebook и Twitter, както и до сайта за видео споделяне YouTube. Причината е публикуването н...

От 7-те "туита" на Сноудън първият е просто уникален. Изречението „Can you hear me now?”, споделено 92 хиляди пъти, е фраза, използвана често от американския мобилен оператор Verizon в телевизионни реклами. Определено Сноудън прави добре премислен ход и референция към подслушването на мобилните телефони от службите.

Вторият "туит" на Сноудън пък е за астрофизика Нийл де Грас Тайсън. Когато преди време двамата разговарят в интервю, Тайсън пита Сноудън дали последният ще се присъдени към Twitter, на което бившият шпионин отговаря: "Това звучи добре, мисля, че трябва да го направим." Няма как да не се пропусне, че Сноудън е последвал само и единствено Агенцията за национална сигурност – абсолютно подчертана ирония с доза чувство за хумор.

Е, сега Сноудън го прави и то по-възможно най-добрия начин, от който трябва всички маркетинг специалисти да се учат.

За тези, които се съмняват, че профилът на Сноудън е на руски трол, то Twitter го верифицира и съобщава за това пред редица медии, а и си говори с Нийл Тайсън. За тези, които си мислят, че все пак е повлиян или ръководен от някого..... Нека поне за малко не изпадаме в параноя. Хайде, самото му влизане в Twitter е супер добро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com