Управленската програма като краставицата на Мирча Кришан

4957
Управленската програма като краставицата на Мирча Кришан
Снимка: БГНЕС

В многострадалната българска политика е имало какво ли не - правителства без програми, програми без правителства, дори програмни правителства. Днес вече имаме управленска програма - месец и половина, след като беше гласуван кабинетът "Денков".

Сигурно има някакви причини временно заетите с управлението на държавата да връзват каруцата пред коня, но за обединение около конкретни приоритети слушахме доста дълго време. Всъщност, през цялото време, докато ПП-ДБ се пазаряха с ГЕРБ около "приоритети". И ето я най-сетне заветната управленска програма - появи се точно когато бяхме започнали да се съмняваме около какво точно е сглобката и дали някой някога ще ни каже.

И макар че беше показана доста след тези пазарлъци, тази програма е четиво за трето поколение генетични бюрократи или пък за заклети човеконенавистници. В нея можеш да усетиш автентичната дистанцираност на авторите й от дневния ред на обществото, както и откровен опит да се прикрие трудното за прикриване управленско безсилие.

Нещо като римейк на краставицата на Мирча Кришан, която... съдържа 98% вода.

Въведението, например, звучи като договор за наем на имот: "Като гаранция, че това правителство ще работи поне 18 месеца, ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" - "Демократична България" се договориха кабинетът, подкрепен от двете парламентарни групи, да бъде ръководен от премиер и един вицепремиер, които да разменят постовете си девет месеца след гласуването на състава на Министерския съвет в Народното събрание".

И като че ли това не е достатъчно за изтерзани от безсмислици избирател, ами и следва: " В първия период управлението е поверено на акад. Николай Денков, номиниран за министър-председател от „Продължаваме промяната“-„Демократична България“. През вторите девет месеца отговорността за правителството ще поеме г-жа Мария Габриел – номинация на ГЕРБ-СДС, която към момента е вицепремиер и министър на външните работи. След размяната акад. Николай Денков ще бъде заместник министър-председател и министър на образованието и науката".

Това май е най-важното, за което са се разбрали. Останалото са подробности от пейзажа.

Друга гореща точка в този знаменателен текст е намерението на правителството относно Шенген и еврозоната - все неща, които оттук нататък вече твърде малко зависят от нас. Нещо като "решил съм догодина да взема Нобелова награда". Решил си, ама други решават тези неща.

Вероятно бюрокрацията изисква бумащината да се изготвя в точно такава стилистика, но аз като избирател исках да прочета друго. Например, набелязани пътища за стимул на родното производство - конкретно посочени, а не във вид на обичайните поетични строфи. Но уви, има твърде обтекаеми алабализми, които нямат много общо с действиетлността.

Препотвърдени са очеизвадни необходимости като ангажимента ни към НАТО, помощта за Украйна и прочие. Най-детайлно са разписани частите, свързани с външната политика, което навежда на мисълта, че екипът на госпожа Габлиел има главната заслуга за този необятен документ.

Пунктуално и със срокове са разписани и свързаните с финансовата сфера набелязани задачи, като тук можем да поздравим авторите - не са пропуснали нито един източник на финансиране и обилно са отговорили на въпроса "Кой ще ни даде париии?". Как кой - швейцарци, норвежци и всеки раздавач на евра, за който се сетите.

Това повече наподобява мерки, набелязани за развитие на дейността на фондация. Ако поровим малко кой около правитеството се е занимавал с такава дейност, лесно ще разберем този напън в управленската програма да се търсят пари отвън, а не да се стимулира българският бизнес. То за него май вече стана като за покойника - или добро, или нищо...

Прелюбопитен текст има в частта за МВР, свързана с граничния контрол: "Повишаване качеството на граничния контрол с цел борба с каналите за трафик на хора в условията на засилен мигрантски натиск. Засилване на борбата с каналджийството. Организиране на сътрудничество с международни експерти и екипи за граничен контрол (вкл. FRONTEX)".

Ха добър ден! Къде бяхте, когато на бял свят беше изваден скандалът с "Капитан Андреево"? Защо не викнахте тогава FRONTEX? Този въпрос е леко неудобен, но доколкото е останала някаква мисъл в главите на населението, тя е насочена именно към изтичането на общите ни пари в неколцина джоба - очевидно доста дълбоки. Даже практически безкрайни.

Чудесният труд на правителството сигурно ще бъде адмириран от всички, които все още сляпо му вярват. Има начин да прогледнат - просто отварят заветния документ и четат. Толкова консултативни съвети и междуведомствени органи са набелязани, че само докато се създадат, полувремето на Денков ще е свършило.

После идва - знаете кой. И прави - знаем какво.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com