Усещане за правосъдието ни: Битият – бит, убитият - убит

8079
Усещане за правосъдието ни: Битият – бит, убитият - убит
Снимка: БГНЕС

Сбиването, след което млад мъж (на 34 години) почина, отново разбуни духовете в България. Най-вече защото трагичният случай пак стана след пререкание на пътя.

Темата с поведението ни зад волана отдавна се превърна в нещо далеч повече от общественозначима – това стана тема, която описва българина. Ден след ден всички медии отразяват случаи на пътя, които са абсолютно немислими за всяко нормално съзнание. И въпреки това броят им не намалява, а усещането е, че се увеличава – тоест нормалност в България няма.

За пореден път при скандален случай като този със загиналия таксиметров шофьор това се затвърждава. Различното в случая, което го прави още по-скандален, е, че лично главният прокурор Иван Гешев опита да трупа политически дивиденти: Бумът в престъпността не бил заради прокуратурата. Всъщност е – на прокуратурата, на следствието, на МВР, на съда. А точно Националната следствена служба е структура, която е подчинена на прокуратурата.

За случая със загиналия таксиметров шофьор със сигурност трябва да се установят няколко неща, като това е работа на следствието т.е. на отговарящите пред прокуратурата. Те са:

1. Каква е причината за смъртта – удар или нещо друго, защото се появиха версии за получен инфаркт (най-вероятната), за това, че си е глътнал езика? Ако е инфаркт, какво го е причинило? Аутопсия ще каже всичко, въпросът е Гешев да ѝ позволи публично, а не да има само пред определени медии "медицински данни".

2. Кой започва сбиването? Едно е шофьорът да е бил нападнат, съвсем друго е той да е нанесъл първия удар. Това са различни постановки по Наказателния кодекс. В този аспект ще е полезно да се изясни и кой кого е викал на помощ в боя, което също не съвпада с поведение, разрешено от закона. Първоначално най-гласовити бяха роднини и приятели на загиналия, че той е бил нападнат от няколко души и самичък е трябвало да се бие с тях, но вече се промъква все по-убедително версия, че това съвсем не е било така. Затова нека разберем със сигурност дали жертвата всъщност не е викнала "подкрепление" от родата и приятели, тъй като се чува, че арестуваният след случилото се е в болница, защото е сериозно наранен при побой.

3. Кой е нарушил правилата за движение и това ли е причината за сбиването – обстоятелство, което също оказва немалко влияние за определяне на вина и наказание. Защото, колкото и да им се иска на викащите пред микрофоните на телевизиите, светът не е черно-бял. В това отношение прокуратурата вече официално съобщи: "На 08.10.2022 г. около 18:30 часа лек таксиметров автомобил, управляван от починалия Х. Й., се движи в посока обратна на посоката за движение по ул. "Рибен буквар" в столичния ж. к. "Разсадника-Коньовица".

4. Хубаво би било и да се каже ясно кой с каква криминална регистрация е в цялата ситуация, както и за какво е тази регистрация. Да се каже и защо е само регистрация, след като се разбере публично за какво. Тогава картината може да стане още по-различна от първоначално рисуваната.

Ако искат, МВР и Следствието ще намерят категоричните отговори на всеки от изброените въпроси. Ако иска, прокуратурата ще съобщи всички необходими важни подробности. Разбира се, те трябва да бъдат проверени и валидирани от българския съд. Проблемът обаче е, че заради годините на неясно решени такива казуси доверието в българската полиция, прокуратура и съд клони към нула. Стана като в приказката с овчарчето и вълка – сега наистина има вълк при овците, овчарчето вика, обаче никой не му вярва. Или вие на г-н Гешев вярвате?

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com