Вместо паричка от питката - истинска борба с корупцията

8480
Вместо паричка от питката - истинска борба с корупцията
Снимка: Thinkstock

В Сърбия при антикорупционна акция бяха арестувани 79 души, които са отговорни за присвояването на над 100 млн. евро. Сред задържаните има бивш министър, кметове и заместник-кметове, висши партийни функционери, директори на големи предприятия.

Коментар на редактора:

Една операция, макар и мащабна, е твърде малко, за да твърдим, че Сърбия е взела добрия пример на Румъния и е тръгнала на реална битка с корупцията. Но със сигурност е знак, че там нещо се случва, нещо в положителна посока.

В България отношението към корупционния проблем, както към много други, е твърде апатично. Като се започне от 20-те лева, поискани от катаджията, и се стигне до скандали със суми в христобисеровки размери - хората ги посрещат просто с въздишка „Тук е така“.

Търсачка показва кои фирми имат "най-голям късмет" при обществените поръчки

Разследващият сайт "Биволъ" е създал търсачка, чрез която може да се проследят парите от обществени поръчки, които според медията показ...

Вярно е, че в публичното пространство у нас към момента не се е завъртяло подходящо име, което би тръгнало на поход срещу корупцията. Човекът трябва да дойде от гражданското общество и да има кураж (както и да няма деца, за да си позволи кураж). Въпросът е ако се появи, ще го разпознаем ли? Ще го подкрепим ли?

Без да искам да звуча като в досадна реклама против контрабандата, корупцията влияе негативно на живота на всеки един от нас по много повече начини от тези, които виждаме на повърхността. Тя се пренася на микронива, защото на макронива е необезпокоявана. А може би е обратното. Но ако един, двама, петима зарежат въздишката и надигнат глас срещу нея, може да се получи лавина. Дори да не я помете, поне да разстрои схемата.

Затова е хубаво България да си пожелае за Коледа паричката от питката да ѝ се падне под формата на адекватна борба с корупцията. Тази борба няма да намали цените на винетките, да реформира из основи здравната система или да отпуши с магическа пръчка доходите. Но ще бъде знак, че тук нещо се случва. А ние отчаяно имаме нужда от такъв знак.

Автор: Деница Райкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com