Volvo ще участва в разработката на система за обмен на данни между два автомобила

6115
Volvo ще участва в разработката на система за обмен на данни между два автомобила

Компанията Volvo се присъедини към консорциума CAR 2 CAR Communication Consortium, в чийто състав вече влизат много други автопроизводители, сред които Honda, GM, Audi, BMW и Daimler. Основната цел на обединението е разработването на система за комуникация автомобил-автомобил, която ще позволи на транспортните средства да обменят едно с друго полезна информация по безжичен път. „Общуването“ ще става независимо от производителя и марката на превозното средство.

Ако системата заработи така, както се очаква, внедряването й трябва да намали количеството на нещастните случаи по пътищата, да урегулира движението на транспортни потоци и да направи шофирането по-малко обременяващо за водача.


Оборудваните със системата автомобили ще могат да предават данни на други транспортни средства, намиращи се в рамките на определен радиус. Изпращаната информация може да се отнася за GPS координатите на всеки от автомобилите, за скоростта, посоката на движение, както и други допълнителни данни. Ретланслаторите на сигналите и предавателите на допълнителна информация може да бъдат поставени в различни компоненти на пътната инфраструктура, като светофари и пътни знаци. Това ще позволи автомобилите да получават информация не само един за друг, но и за това какви са ограниченията на скоростта в даден участък, какво е текущото състояние на светофара, както и други детайли за пътните условия, влияещи на трафика.

От Volvo съобщават още, че в рамките на CAR 2 CAR Communication Consortium ще бъдат разработени и стандартизирани няколко специални функции. Ето част от тях:

Система за предупреждение за нарушение на червения светофар (Red Light Violation Warning). Тя предупреждава за приближаващ от съседна улица водач, който възнамерява да пресече кръстовището на червено и по този начин да създаде предпоставки за катастрофа.

Система за препоръчване на оптимална скорост за движение в зелена вълна (Green Light Optimum Speed Advisory). Тя ще изчислява за водача каква скорост е най-подходящо да поддържа, за да може да преминава кръстовищата само на зелено.

Система за приближаване на приоритетно превозно средство (Emergency Vehicle Warning). Тя ще предупреждава шофьора за приближаването на транспортно средство, имащо висок приоритет в транспортния поток. Това са линейки, пожарни коли и други специализирани автомобили.

Авариен стоп сигнал (Emergency Electronic Brake Light). Той ще предупреждава водача в ситуация, когато шофьорът на предния автомобил натиска рядко спирачка.

Новата серия Volvo FH дебютира на международното изложение IAA

За първи път десет камиона от новата серия Volvo FH ще бъдат показани пред широка публика на най-голямото европейско изложение за товар...

Система за предупреждение за предстоящ участък от пътя, където се извършват ремонтни дейности (Road Works Warning). Тази система уведомява шофьора за приближаването към подобен участък, където е необходимо скоростта да бъде намалена, а вниманието – засилено.

Всички системи трябва да бъдат завършени през 2016 г., след което ще започне изпитанието им в реални условия. За съжаление не се съобщава кога ще приключат тестовете и кога ще бъдат внедрени те в новите автомобили.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com