За депутатите дебили и синдромът на 20-те процента

17994
За депутатите дебили и синдромът на 20-те процента
Снимка: БГНЕС

Вчера (7 ноември) се появи видео на депутата от БСП Иво Христов, в което той уверено заявява, че 80% от българите са дебили. Пламенната му защити на тезата на Захарова, че руската армия е спасила българските евреи, дори не си струва да се коментира.

Човек, който се води "народен представител", който доброволно е избрал да служи като такъв и който получава заплата от същите тези "80% дебили", да каже подобно нещо е не просто недопустимо. То трябва да е основание същият този човек да бъде изметен незабавно от парламента. Ако партията му се разграничава от неговите думи - от нея също. Изобщо, подобен тип няма място в българския политически живот.

Иво Христов изтри скандалното видео, дебил било медицински термин

Депутатът от БСП проф. Иво Христов изтри от профила си във Facebook видеото, в което твърди, че 80% "са дебилни". „Когато имаш е...

Именно защото политици, някои от които действително заслужават определението "дебили", имат подобно арогантно, пренебрежително и унизително отношение към българския народ, връзката маси - управляващи е толкова изкривена и счупена.

Няма как човек, за който всички сме дебили, да "се ръководи от интересите на народа", както се е клел. Няма как на него, който смята себе си за по-умен, по-знаещ, по-просветен и разбиращ, да му пука за простолюдието, което дори "не може да се подписва". Хората като него ни гледат като овце - тъпи, малодушни, безхарактерни - стадо, което можеш да обиждаш, да псуваш, да стрижеш както си пожелаеш, то пак ще ти служи. Хора като него гледат на нас като на изтривалки, като на плява, като на презряна рая, която има задължението да им слугува и издържа и правото да ги слуша как я ругаят и обиждат.

За същите тези хора е важна само малката част "недебили", които гласуват за тях на избори и които им осигуряват достъп до парите на останалите "80% дебили".

В държави на самоуважаващи се народи Иво Христов никога нямаше да е "народен представител". А в ситуация като сегашната щеше да е изхвърлен от парламента още вчера.

Само че ние не сме самоуважаващ се народ. Нещо повече - нихилизмът ни е стигнат толкова безумно далеч, че плашещо много коментари на думите на Христов да са в знак на съгласие. Безбройните реакции "Прав е" и "Това си е самата истина" създават един почти сюреалистичен свят, от който има само 2 извода.

Депутат от БСП: 80% от българите са дебили (Видео)

80% от населението са дебилни и не могат да се подписват. Когато имаш един оскотял, необразован и примирен народ, манипулацията става м...

Първо, толкова сме се смачкали, толкова отровата на страха и малодушието са проникнали в нас, че не намираме в себе си нищо, което да се бунтува, когато такъв човек ни нарича дебили. Това е много страшен вариант. Колкото повече липсата на самоуважение и липсата на достойнство се окопават в сърцата и умовете си, толкова повече няма да правим нищо, за да оправим живота си, и толкова повече ще превръщаме и децата си в мрънкащи, самосъжаляващи се и инертни мекотели, които също няма да правят нищо, за да оправят живота си.

Втората опция е "синдромът на 20-те процента". Възможно е толкова много хора да си мислят, че са от "недебилните" 20%, че те са умни, красиви и разбиращи нещата, обаче другите 80% "мърша" е виновна за това България да е до никъде. Възможно е индивидуализмът, арогантността, желанието вечно да се делим, кухото самочувствие, че ти си от по-добрите и трябва да имаш повече права, защото всичко знаеш и разбираш по-добре, да е завладяло толкова много хора, че подобно разделение да ни изяжда отвътре. Прекалено много хора се слагат в 20-те процента и сметките просто не излизат.

Най-страшното е, че е много вероятно и първият, и вторият вариант да са валидни едновременно.

Обществото ни е много болно. Умовете ни са болни и тази болест ражда хора като Иво Христов. Пътят към оздравяването, за разлика от други неща, е относително ясен. Въпросът е дали имаме силите и желанието да го извървим.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com