Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

964
Акула нападна и рани тежко британец на Карибите
Снимка: Olga Ernst / CC BY-SA 4.0

Британецът, който беше тежко ранен при нападение от акула в Тобаго, е „наясно какво се случва“ и „способен да общува“, казва съпругата му. 64-годишният Питър Смит е бил на карибския остров със съпругата си Джо и приятели, когато е внезапно нападнат в залива на 10 метра от брега в петък сутринта (26.04), съобщава BBC.

Двама от приятелите им остават във водата, за да се „борят с акулата“, казва съпругата на пострадалия. Съпругът й е в интензивно отделение в болница в Скарбъроу на острова и е в стабилно състояние. „Питър е получил увреждане на лявата си ръка и крак, прободни рани в корема и наранявания на дясната ръка, чиято пълна степен все още се оценява“, казва г-жа Смит от Беркхамстед, Хартфордшър. Медиците сега решават „бъдещия курс на лечение“, добавя тя.

Камарата на събранията на Тобаго казва, че в инцидента е участвала бича акула, която е с дължина от осем до 10 фута (2,4 до 3 м) и ширина 2 фута (60 см). Главният секретар Фарли Августин казва в събота, че г-н Смит е със зашити пръсти след нападението, със „значите рани“ на единия му крак, които ще изискват „обширна работа“.

Още: Акула нападна жена на пристанището в Сидни

„Към 09:00 часа местно време днес Питър е наясно какво се случва и е в състояние да общува малко, въпреки че все още е под силни лекарства“, казва съпругата му. Тя благодари на „всички, които са помогнали на мястото на инцидента, и особено на двамата приятели, които останаха във водата, за да се борят с акулата“. 

Властите вземат мерки

След атаката властите затварят седем плажа и всички крайбрежни зони между град Плимут на северното крайбрежие на острова и Store Bay на западния му край, участък от около седем мили (11,3 км). Използвани са дронове за наблюдение на района и всеки, който е с лодка, е призован да бъде внимателен. Наградата от 10 000 долара (8 010 паунда), предложена по-рано за всеки, който успее да улови акулата и да я премести далеч от плажовете, беше оттеглена.

Известно е, че този вид акули са агресивни и най-често се срещат в плитки води по протежение на тропическите брегове, което ги прави - заедно с големите бели и тигрови акули - сред видовете, които е най-вероятно да влязат в контакт и да атакуват хора.

Тобаго, по-малкият от двата острова Тринидад и Тобаго, се намира в южната част на Карибите, на около 74 мили (119 км) от бреговете на Южна Америка.

Още: Акула разкъса младоженка на Бахамите (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Автобусна катастрофа в Перу, десетки са загинали

Байдън пусна снаряди и бронирана техника за Израел

САЩ: Грузинският закон за чуждестранното влияние ще навреди на връзките ни с Тбилиси

Нобеловата лауреатка Алис Мънро почина на 92

Загинали и ранени след автобусна катастрофа във Флорида (ВИДЕО)

Съпруга на милионер изтормози жена в Instagram, за да вземе името на акаунта й

"Това ще промени ситуацията на фронта": Блинкен с обещание пред Зеленски

Вече има ново американско оръжие на бойното поле, заяви Белият дом

Посланикът на САЩ в Германия напуска

"САЩ ще продължи да помага на Украйна": Блинкен със светкавична визита в Киев (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com