Американски дипломат, лобиращ за "Северен поток 2", е дарил пари за кампанията на Байдън?

2158
Американски дипломат, лобиращ за "Северен поток 2", е дарил пари за кампанията на Байдън?
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият американски дипломат Ричард Бърд, който е лобирал за "Северен поток-2", през 2020 г., е финансирал кампанията на Джо Байдън, който по това време беше кандидат за президент, пише БГНЕС. Изданието подчертава, че Байдън преди това е обещал да не взема средства от лобисти за провеждане на кампанията си. Отбелязва се, че Бърд, който е служил като посланик на САЩ в Германия по време на администрацията на Роналд Рейгън, е внесъл 4000 долара за кампанията на Байдън през октомври миналата година. Преди това, през март 2020 г., той дарил 10 000 долара на подкрепящата комисия на Байдън „Unite the Country“.

Бърд е бил помощник държавен секретар по европейските и канадските въпроси от 1983-1985 г. През 1985-1989 г. служи като американски посланик в Германия. Бил е и ръководител на американската делегация в преговорите със СССР за разработването на Договора за ограничаване и намаляване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ 1). Твърди се, че Бърт „в момента е пряко ангажиран с лобистки дейности в интерес на "Nord Stream 2 AG“.

The New York Times: В САЩ разследват възможна намеса на украински чиновници в изборите през 2020 година

Федералната прокуратура в щата Ню Йорк разследва дали бивши и настоящи украински служители са се опитали да повлияят на изборите през 2...

Според вестника Бърт по-специално представлява интересите на компании, които са партньори на "Газпром" в "Северен поток-2". Сред тях са германската Uniper и Wintershall, австрийската OMV, френската Engie и англо-холандската Shell. Както се отбелязва в публикацията, в документите, които Бърт е предоставил на OMV, се казва, че неговите лобистки дейности се отнасят до „защитата и по-нататъшното развитие на интересите на компанията при обсъждането на природния газ като елемент на европейската енергийна сигурност и въпросите за руските санкции."

Както сочи материала, Бърд е бил съветник в предизборния щаб на предишния президент на САЩ Доналд Тръмп по външнополитическите въпроси. Твърди се, че е участвал в подготовката на текста на речта на републиканеца за външната политика. Говорител на Националния комитет на Демократичната партия на САЩ (DNC) заяви пред изданието, че Бърд е направил дарение на Байдън, "без да разкрива, че е регистриран чуждестранен агент, тъй като, като такъв, няма право да дарява".

Американският президент Джо Байдън по-рано призна, че санкциите срещу „Северен поток-2“ са контрапродуктивни на този етап за отношенията на САЩ с Европа, тъй като проектът е близо до завършване - на 95%. На 20 май Съединените щати обявиха, че заради своите национални интереси се отказват от налагането на санкции срещу "Nord Stream 2 AG", оператора на "Северен поток-2". Тогава обаче САЩ наложиха санкции срещу руски организации и кораби по проекта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com