Американски град съди Petrobras

11140
Американски град съди Petrobras
Снимка: БГНЕС

Американският гр. Провидънс, Роуд Айлънд, съди бразилската държавна петролна компания Petrobras. Причина за това е загуба на инвестиции във връзка с корупционен скандал, предаде BBC.

За разлика от други подобни случаи, висши представители на компанията са посочени като обвиняеми. Градските власти твърдят, че от бразилската компания били направени фалшиви изявления пред инвеститори, което довело до увеличаване стойността на компанията. Адвокатите на американския град казват, че когато започнал корупционният скандал, инвестициите за града се сринали.

Скок на обема инвестиции между Сърбия и Русия

Сърбия и Русия установяват все по-близки икономически връзки. В следващите три години съвкупният обем инвестиции между двете държави м...

До момента 39 души в Брзилия са обвинени за различни престъпления, сред които корупция, пране на пари и рекет. Те са обвинени за сформиране на картел, чрез което да се повишава стойността на основните инфраструктурни проекти на петролната компания, както и към отклоняване на пари по рушветчийска схема за подкупване на политици от компанията. Ако бъдат признати за виновни, служителите могат да получат до 20 г. затвор, инфомира БГНЕС.

Случаят разтърси правителството на президента Дилма Русеф, която е била председател на борда на Petrobras в продължение на седем години до 2010 г. Тя отрича да знае каквото и да е за корупционната схема. Според бразилската федерална полиция разследваните служители за направили преводи за общата сериозна сума от 3,9 млрд. долара като за целта са били използвани "нетипични" финансови транзакции, твърдят служителите на реда.

Бразилски съдилища са блокирали около 270 млн. долара в сметки, принадлежащи на различни хора. Според федерални агенти на договори на обща стойност 22 млрд. долара се гледа като на подозрителни. Бившият директор на Petrobras Роберто Коща, който е работил за компанията от 2004 до 2012 г., каза пред разследващите органи, че политици са получавали комисионни до 3% от стойността на договорите, подписвани през този период.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com