Американският Конгрес иска ограничение на китайските инвестиции в медиите в САЩ

953
Американският Конгрес иска ограничение на китайските инвестиции в медиите в САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Изпълнителната комисия на Конгреса за Китай заяви, че САЩ трябва „да обърнат внимание на потенциалните търговски бариери в Китай”. Комисия на Конгреса на САЩ призова следващия американски президент да ограничи китайските инвестиции в американската развлекателна, интернет и медийна индустрия в отговор на търговските бариери, съществуващи във втората най-голяма икономика в света.

В своя годишен доклад, двупартийната Изпълнителната комисия на Конгреса за Китай заяви, че САЩ трябва да “обърнат внимание на потенциалните търговски бариери в Китай, включващи продължаващи и трайни ограничения върху свободния поток на новини и информация, които засягат чуждестранните медийни компании, опитващи се да получат достъп до китайския пазар”.

ЦИК продължава да си играе с нервите на медиите

Централната избирателна комисия (ЦИК) не спазва решението на Върховния административен съд (ВАС), който отмени забраната на ЦИК интерне...

Китайската цензура блокира достъпа до американски интернет компании като Facebook и Twitter. Уебсайтовете на медийни организации като Bloomberg, The New York Times и The Wall Street Journal също са блокирани в последните години, което ги принуждава да намаляват инвестициите си в сайтове на китайски език, насочени към повече от 700-те милиона интернет потребители в страната.

Китайските компании, междувременно, са на път да задминат своите американски колеги по харчене на средства за сливания и придобивания в чужбина, като разграбват активи в областта на развлеченията и други сектори, забранени за чуждестранните инвеститори в Китай.

В резултат на това комисията заяви, че правителството на САЩ следва да прецени дали “пазарният достъп за китайски инвеститори до секторите на новините, онлайн медиите и развлеченията не следва да бъде поставен на реципрочна основа, за да се осигури равнопоставеност на американските инвеститори”.

Комисията, чиито препоръки не са задължителни, бе създадена след официалното влизане на Китай в Световната търговска организация през декември 2001 г., което му осигури достъп до американския пазар при същите условия, както и за останалите членове. Преди присъединяването на Китай, Конгресът ежегодно гласуваше дали стандартните тарифи на СТО да се прилагат за вноса на китайски стоки, или не.

ЕК опитва да ограничи Google на тема "авторски права"

Концепцията за авторските права в Европейския съюз може да се промени коренно и то в ущърб на интернет търсачки като Google. Причината ...

Повечето от годишните констатации и препоръки на комисията са съсредоточени върху съблюдаването на човешките права от страна на китайското правителство, към което тя е изключително критична. Комисията обвини президента Си Цзинпин в създаване на “условия на влошаване на човешките права и върховенството на закона, белязани от все по-голяма консолидация на собствената му власт... чрез принудителен идеологически конформизъм и системно преследване на адвокати и защитници на правата на човека”.

Външното министерство на Китай не бърза със своя коментар. То редовно отхвърля подобни критики и издава свой собствен годишен доклад, изброяващ предполагаеми пропуски на американското правителство в областта на човешките права.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Огнен ад: Пожар опустоши строящ се небостъргач (ВИДЕО)

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com