Анкара гневна на Джо Байдън, нарекъл Ердоган "автократ" (ВИДЕО)

6805
Анкара гневна на Джо Байдън, нарекъл Ердоган "автократ" (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Наскоро разпространените думи на вероятния кандидат за президент на демократите в САЩ Джо Байдън за Турция получиха остра критика от турските политици, които обвиниха бившия американски вицепрезидент, че се намесва във вътрешните работи на страната. Това пише турското англоезично издание Daily Sabah, цитирано от агенция "Фокус".

Какво каза Байдън?

Припомняме, че Байдън проведе интервю с група редактори на вестник The New York Times (NYT) през декември 2019 г., а стенограмата беше публикувана месец по-късно, през януари 2020 г. Коментарите на Байдън се появиха отново във видео, което стана много популярна тема в социалните мрежи в Турция.

По време на интервюто Байдън нарича турския президент Реджеп Тайип Ердоган "автократ" и споменава "кюрдското население, което искаше да участва в политическите процеси в парламента".

В Турция всички политически партии, които преминаха 10-процентовия избирателен праг, включително Народната демократическа партия (HDP), участват в турския парламент и всички политически партии могат да участват в демократичните избори в Турция.

Байдън също намекна, че ще настоява САЩ да се намесят пряко във вътрешните работи на Турция. Той каза: „Това, което мисля, че трябва да правим, е много по-различен подход към него (Ердоган) сега, като стане ясно, че подкрепяме опозиционното ръководство. Все още съм на мнение, че ако се ангажираме по-директно, както аз правя с тях, че можем да подкрепим онези елементи от турското ръководство, които все още съществуват, и да получим повече от тях и да ги охрабрим, за да могат да победят Ердоган. Не чрез преврат, не чрез преврат, а чрез изборния процес".

Байдън посочи също, че Ердоган "трябва да плати цена", добавяйки, че "те трябва да разберат, че няма да продължим да играем с тях така, както сме го правили досега". 

Как реагираха в Турция?

Забележките на бившия вицепрезидент предизвикаха нарастваща критика от страна от хората в Турция, включително високопоставени политици.

В отговор директорът по комуникациите на турския президент Фахретин Алтун заяви, че коментарите "отразяват игрите и интервенционисткия подход към Турция" и са в противоречие с настоящите дипломатически отношения.

"Никой не може да атакува волята и демокрацията на нацията ни или да постави под съмнение легитимността на нашия президент, който беше избран с народно гласуване", написа Алтун в Twitter, отбелязвайки неуспешния преврат в Турция през 2016 г. 

"Вярваме, че тези неуместни изявления, които нямат място в дипломацията на кандидат за президент от нашия съюзник в НАТО, САЩ, са неприемливи и за сегашната администрация", добави той.

Докато критикува изказванията на Байдън, говорителят на президента Ибрахим Калън оспорва идеята на Байдън да "нарежда" на Турция. "Анализът на Турция от Джо Байдън се основава на чисто невежество, арогантност и лицемерие. Дните на издаване на заповеди на Турция са приключили", коментира Калън в Twitter и добавя: "Но ако все още мислите, че можете, опитайте, заповядайте. Вие ще плати цената".

Реджеп Ердоган

Говорителят на Турското министерство на вътрешните работи Исмаил Чатакли също говори за интервюто в събота и предупреди Байдън да не счита Турция за колониално владение на САЩ.

Бившият кандидат за президент на Народно-републиканска партия - основната опозиционна партия (НРП) Мухарем Индже от своя страна критикува Байдън, казвайки, че контролирането на смяната на правителствата "не е негова работа, а на турската нация".

Гюрсел Текин, високопоставен депутат от НРП от Истанбул, отговори на Байдън в социалните мрежи и каза, че неговата партия „не се нуждае и не иска да приема чужда помощ, за да спечели избори. Както Ататюрк казва: „Независимостта е в нашият характер“. Всеки политически играч, включително САЩ, трябва да зачита суверенитета и независимостта на турската нация".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Зоран Заев заяви пълна подкрепа за Пендаровски и Ковачевски за изборите

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Спират Threads в Турция временно

Буяр Османи: До 5 години Северна Македония ще е част от ЕС

Гърция изпрати хуманитарна помощ на Ивицата Газа

Пендаровски: Ако делим гражданите на етническа основа, страната ще се върне назад

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com