Байдън: Липсата на помощ за Украйна е голям подарък за Путин

2519
Байдън: Липсата на помощ за Украйна е голям подарък за Путин
Снимка: Getty Images

Президентът на Съединените Щати Джо Байдън настоява пред враждуващите американски законодатели спешно да приемат военна помощ за Киев, като предупреди, че руският президент Владимир Путин няма да спре с Украйна и дори може да влезе в конфликт с НАТО, предаде АФП.

Демократът Байдън заяви, че е готов да направи "значителен компромис" с републиканците, които блокират помощта за Украйна в размер на 60 млрд. долара, докато се стремят към строги мерки срещу мигрантите по границата с Мексико. "Помощта за Украйна не може да чака", заяви Байдън. "Честно казано, мисля, че е зашеметяващо, че изобщо сме стигнали до този момент, в който републиканците в Конгреса са готови да дадат на Путин най-големия подарък, на който може да се надява", продължи той.

Още: На фестивал в Русия деца се учат да стрелят по мишени със Зеленски, Байдън и Столтенберг (ВИДЕО)

Байдън говори след видео среща на високо равнище с украинския президент Володимир Зеленски и лидерите на страните от Г-7, за да обсъдят как да се подкрепи западната помощ за Киев. Байдън предупреди, че ако Путин, който нареди инвазията в Украйна през февруари 2022 г., победи прозападната си съседка, "той няма да се спре". "Ако продължи и след това нападне съюзник на НАТО, когато сме поели ангажимент като член на НАТО... тогава ще имаме нещо, което не търсим и което нямаме днес: американски войски, които се бият с руски войски."

Още: Байдън: Ако не беше Тръмп, нямаше да се кандидатирам за президент

Украинският президент Зеленски неочаквано отмени планираната си изява по видеовръзка с американски сенатори, в която трябваше да апелира за продължаване на финансирането. Сенатът трябва да проведе процедурно гласуване на спешния пакет от 106 млрд. долара, който включва помощта за Киев плюс помощ за войната на Израел с Хамас и за охрана на границите, предаде БГНЕС.

Ще бъде ли одобрена помощта на САЩ за Украйна?

Републиканците в Сената поставят подкрепата си за допълнителното финансиране на Украйна в зависимост от това дали демократите на Байдън ще приемат реформите в системата за предоставяне на убежище и засилената охрана на границите - мерки, които демократите вече отхвърлиха. Белият дом предупреди, че ако Конгресът не одобри нови средства за Киев, до края на годината Съединените щати ще изчерпят парите за допълнителна помощ за Украйна.

Спорът подчертава признаците, че подкрепата на Запада за Украйна се размива точно в момента, когато контраофанзивата на Киев отслабва, а силите на Путин се стремят към нови успехи.

Още: Тревога в Белия дом: Украйна е на колене пред Путин, ако спрем парите

Миналата седмица Путин подписа указ за увеличаване на руските сили с 15% в подкрепа на инвазията си в Украйна, като увеличи армията с около 170 000 души. Напоследък Москва дава знаци за възможно мирно споразумение, макар и включващо „свита“, неутрална Украйна.

Руското външно министерство заяви, че траен мир с Украйна може да има само ако Западът спре да изпраща оръжия и ако Киев приеме "новите териториални реалности". Говорителката на външното министерство Мария Захарова каза, че за да се осъществи каквато и да е сделка, Украйна трябва да има неутрален статут и да бъдат защитени правата на рускоговорящите жители. Тя добави, че "в момента не виждаме политическа воля за мир нито в Киев, нито на Запад".

Още: Заради ръста на респираторни заболявания: Американски сенатори искат от Байдън да забрани пътуването до Китай

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com