Белия дом: САЩ обмислят включването на Русия в списъка на страните, спонсориращи тероризма

2833
Белия дом: САЩ обмислят включването на Русия в списъка на страните, спонсориращи тероризма
Снимка: Getty Images/Guliver

Държавният департамент все още преценява дали Русия отговаря на критериите за включване в американския списък на държавите - спонсори на тероризма в светлината на събитията в Украйна. Въпреки това Вашингтон вече е наложил на Москва приблизително същите строги мерки, каквито са наложени на страните от списъка, заяви прессекретарят на Белия дом Джен Псаки, цитирана от БГНЕС.

Псаки заяви, че Държавният департамент все още провежда съответната "правна процедура". Псаки отбеляза, че американските законодатели са посъветвали преди това американските власти да направят "всичко възможно, да положат всички усилия, за да потърсят отговорност от Русия". По-специално законодателите се изказаха в подкрепа на добавянето на Русия към посочения списък на САЩ.

САЩ: Русия е изстреляла 10 - 12 хиперзвукови ракети от началото на войната

Пентагонът смята, че Русия е използвала около 10-12 свои хиперзвукови оръжия от началото на войната в Украйна. Това твърди високопостав...

Следете в реално време ситуацията в Украйна тук.

Говорителка на Белия дом заяви, че според Вашингтон списъкът вече включва четири държави. "И ние вече направихме това, на което бяха подложени тези страни", добави тя, визирайки мерките, предприети срещу Русия. Псаки заяви, че това са "широки финансови санкции, мерки за контрол на износа, както и дипломатическа работа за ограничаване на инвестициите от други държави". "Така че вече сме предприели тези стъпки", отбеляза Псаки. "Но текущият преглед в Държавния департамент ще продължи. Това е процес, който трябва да бъде приключен. Президентът на САЩ Джо Байдън смята, че това трябва да стане", добави говорителката на Белия дом.

По-рано говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече инициативата на САЩ за признаване на Русия за страна, спонсорираща тероризма, "идиотска мярка". Дипломатът заяви, че тя няма да остане без отговор.

Държавният департамент на САЩ изготвя списък на страните, спонсориращи тероризма. Той може да включва държави, които според Вашингтон "многократно са подкрепяли актове на международен тероризъм". Администрацията на САЩ разполага с широки правомощия да налага санкции срещу включените в списъка страни. Министерството на финансите на САЩ може да предприеме действия срещу юридически и физически лица, както и срещу държави, които търгуват с държави от списъка. Включването на определена държава в този списък може да има значителни последици по отношение на налагането на допълнителни ограничителни мерки. От 1979 г. насам администрацията на Вашингтон е добавила само няколко държави в списъка си – това са Иран, КНДР, Куба и Сирия.

New York Times: Войната става все по-опасна за Америка и Байдън го знае

Америка губи ориентири в Украйна под формата на своите национални интереси, които трябва да служат като граници за подпомагане на Киев....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка