Белият дом: Нападките на Мъск срещу Фаучи са опасни

2669
Белият дом: Нападките на Мъск срещу Фаучи са опасни
Снимка: Getty Images

Белият дом осъди призива на милиардера Илон Мъск да бъде подведен под отговорност Антъни Фаучи, американският експерт по инфекциозни болести, който е омразна фигура за мнозина от десницата, заради справянето му с пандемията.

"Това е изключително опасно, тези лични нападки, които наблюдаваме", заяви говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер в отговор на туита на Мъск от уикенда, който впоследствие стана популярен. "Те са отвратителни и се разминават с реалността", каза тя.

Мъск, собственик на Twitter, настоява за наказание за Фаучи, който ръководеше правителствения подход към пандемията, когато засегна страната в началото на 2020 г. "Моите нарицателни са Prosecute/Fauci", каза Мъск, подигравайки се с нарастващата практика хората да посочват предпочитаните от тях полови местоимения. Мъск също така публикува колаж, на който Фаучи казва на президента на САЩ Джо Байдън: "Само още едно блокиране, кралю мой", в очевидна критика на мерките за намаляване на COVID, които първоначално бяха предприети в някои части на страната през първата година на пандемията.

Водещият американски инфекционист д-р Антъни Фаучи напуска Белия дом

Доктор Антъни Фаучи - водещият американски експерт по заразни болести, ще се оттегли от поста си през декември, за да потърси ново кари...

Консерваторите, сред които и бившият президент Доналд Тръмп, превърнаха Фаучи в център на критиките си към правителствената кампания за борба с вируса, а той се сблъска със смъртни заплахи и му беше назначен екип за охрана, за да го защитава. "Тези лични нападки, на които сме свидетели, са опасни и за д-р Фаучи, и за други специалисти в областта на общественото здраве", казва Жан-Пиер.  "Д-р Фаучи е работил при седем президенти републиканци и демократи. Не можем да забравим, че.... Неговата работа в областта на инфекциозните болести - от ХИВ СПИН до COVID - е спасила безброй животи", каза тя."Трябва да кажа, че сме щастливци, че той е посветил кариерата си, живота си и изключителния си талант на общественото здраве на Америка", добави Жан-Пиер, цитирана от БГНЕС.

Републиканските законодатели обещаха да разпитат Фаучи, когато поемат контрола над Камарата на представителите през януари, след като многократно са влизали в конфликт с водещия имунолог по отношение на ваксините, задължителните маски и други въпроси, свързани с пандемията. 

81-годишният Фаучи трябва да се оттегли този месец от поста си на главен медицински съветник на Байдън и директор на Националния институт за алергии и инфекциозни болести, който оглавява от 1984 г. По време на вероятната си последна изява в Белия дом през ноември Фаучи разкритикува разпространението на лоши здравни съвети в интернет и заяви, че най-трудното нещо, с което е трябвало да се справи, докато е ръководил борбата на Америка с болестта, е поляризацията на страната по политически признак. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка