Безпрецедентно: Върховният съд на САЩ готов да отмени правото на аборт

7771
Безпрецедентно: Върховният съд на САЩ готов да отмени правото на аборт
Снимка: Getty Images/Guliver

На вътрешно гласуване Върховният съд е решил да отмени ключовото дело “Роу срещу Уейд” (Roe vs. Wade), което гарантира правото на аборт вече почти половин век. Това става ясно от изтекло проектостановище от февруари, публикувано онлайн в понеделник вечерта от Politico.

Проектостовището можете да видите ТУК

В Оклахома забраниха абортите

Камарата на представителите на американския щат Оклахома подкрепи местния Сенат и забрани абортите, съобщи Ройтерс. "След кратък дебат...

В проектостановището, написано от съдия Самюел А. Алито-младши, мнозинството от съда гласуват за отмяна на Роу, според “Politico”. Съдия Алито нарече решението погрешно и каза, че спорният въпрос, който възпламенява политическите дебати в Съединените щати повече от едно поколение, трябва да се решава от политиците, а не от съдилищата.

„Ние считаме, че “Роу” и “Кейси” (друго решение на Върховния съд, което ограничава правото на абортите, въвеждайки термина “жизненост на плода”) трябва да бъдат отменени“, пише съдия Алито в документа, обозначен като „Становище на съда“, според Politico. „Време е да се вслушаме в Конституцията и да върнем въпроса за абортите на избраните от народа представители.”

Изтичането на 98-страничното проекторешение е безпрецедентно. В съвременната история на съда ранните проекти на становища никога не са изтичали преди да бъде обявено окончателното решение. А ранните проекти на становища често се променят до момента на обявяване на решението на съда.

Но ако съдиите обявят решение като това в изтеклия проект, това ще бъде сеизмична промяна в американското законодателство и политика, идваща само месеци преди междинните избори за Конгреса, които ще решат кой контролира властта в Капитолия.

Тексаският закон за забрана на абортите - отново в сила

Апелативният съд в Тексас прекрати временно съдебното решение, забраняващо действието на закона за абортите. Съдът удовлетвори вчера ве...

Абортът отдавна разделя двете партии – и страната – въпреки че се оттегли като централен проблем през последните години. Съдебно решение по подобие на това в ранния проект може да предизвика нови политически битки в Конгреса и в щатите в цялата страна за това дали и как процедурата трябва да бъде ограничена.

В статията на Politico се посочва, че съдиите, гласуващи в подкрепа на мнението на съдия Алито, са Кларънс Томас, Нийл М. Горсуч, Брет М. Кавано и Ейми Кони Барет. Последните двама бяха назначени от Доналд Тръмп. Съдиите Стивън Г. Брейер, Соня Сотомайор и Елена Каган работят върху контра документа, изразяващ несъгласието им. Не е ясно как ще гласува главният съдия Джон Г. Робъртс. В момента в съда има консервативно мнозинство от 6 на 3 на съдии, назначени от републикански президенти.

Поне 26 щата ще забранят абортите в САЩ, ако бъде отменено решението “Roe vs. Wade” Ако “Роу” падне в 26 щата се очаква абортите да бъдат забранени. Само в 14 щата и окръг Колумбия ще има защитено реално права на аборт за жените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ изтегля военните си от Нигер

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка