Бившият бразилски президент обвинен в пране на пари и укриване на имущество

2195
Бившият бразилски президент обвинен в пране на пари и укриване на имущество
Снимка: Getty Images/Guliver

Прокуратурата в бразилския мегаполис Сао Пауло официално повдигна обвинение срещу експрезидента Луис Инасио Лула да Силва и срещу съпругата му Мариза за пране на пари и укриване на имущество, съобщи Евронюз.

Това е пореден удар срещу Лула след като миналата седмица той преживя 3-часов арест и принудителен разпит по подозрения, че се е облагодетелствал от корупционния скандал в държавната нефтена компания "Петробраз". Арестът тогава бе разпореден от прокуратурата в щата Парана.

Хиляди бразилски войници на борба с комарите, разпространяващи зика

Бразилският президент Дилма Русеф повежда война с тигровите комари, които разпространяват вируса зика. В телевизионно обръщение към нац...

Сега обвинението е, че Лула и съпругата му не са декларирали, че са собственици на луксозен апартамент на бразилското крайбрежие. Жилището е изградено от строителната фирма ОАС, разследвана за участие в корупционна схема, съвместно с "Петробраз". Смята се, че "перачницата" ОАС е осигурявала имоти на висши политици, които да си затварят очите пред неизгодни за държавата договори на "Петробраз" с тлъсти комисионни за нейни висши служители, предаде БНР.

Лула нееднократно досега заяви, че не е собственик на приписвания му имот, не е допускал злоупотреби и обвиненията са политическа поръчка срещу него. Пред привърженици той не спира да нарича цялата кампания опит за държавен преврат: "Ако искат така да убият змията, бъркат. Удрят я по опашката, а не по главата. Змията остава жива и продължава да пълзи. Благодаря за подкрепата, другари!"

За да предпазят Лула от следващи сблъсъци с прокуратурата, някои от министрите в правителството на наследничката и съратничката му - сегашната президентка Дилма Русеф, предложиха бившия държавен глава да получи пост в кабинета, който да му осигури имунитет и така да бъде подвластен на преследване само от Върховния съд, пише испанският в. "Ел Паис", позовавайки се на публикации в бразилската преса.

По улиците на бразилските градове расте напрежението и вече има дори отделни сблъсъци между различните групи демонстранти - поддръжници и противници на Лула и на неговата управляваща Работническа партия. Председателят на Върховния съд Марко Аурелио Мейо призова да се вземат мерки, за да се избегне влошаването на ситуацията: "Нека всяка от групите да излиза на демонстрации в различен ден. Нека да избегнем влошаването на нещата. Боя се, че ще се стигне до по-големи сблъсъци, дори с жертви".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com