Бившият президент на Бразилия се ваксинира с китайската ваксина

1427
Бившият президент на Бразилия се ваксинира с китайската ваксина
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва получи първата си доза ваксина срещу коронавирус в събота, призовавайки бразилците да "избягват събиранията", съобщи АФП. Това се случва само дни след завръщането му в политиката и отпадане на всички обвинения в корупция.

В условия, когато Бразилия е изправена пред втора и особено вирулентна вълна на Ковид-19, бившият ляв лидер заяви във видео, излъчено в социалните мрежи, че "ще бъде много по-щастлив, ако има ваксини за всички".

Лула, който ръководеше Бразилия от 2003 до 2010 г., получи инжекция с разработената от Китай ваксина CoronaVac в Сао Бернардо до Кампо в покрайнините на Сао Пауло, заявявайки, че „всички хора, които са принудени да работят, които не могат да останат у дома, трябва бъдат ваксинирани“.

Коронавирусът по света: В Русия има постоянен спад на новозаразените, в Бразилия случаите растат

Потвърдените случаи на коронавирус (болестта COVID-19) в световен мащаб са вече между 117 997 454 и 118 632 441 според а...

"Задължение на правителството е да гарантира ваксини", каза 75-годишният бивш синдикален лидер, основател на Бразилската работническа партия (PT).

Лула каза, че ще получи втората си доза ваксина "след 14 до 28 дни".

Когато той говори публично в сряда за първи път след възстановяването на политическите си права, Лула разкритикува "малоумните решения" на президента Жаир Болсонаро в борбата с пандемията в Бразилия, където над 275 000 души са починали от вируса.

Крайнодесният лидер работи неуморно за минимизиране на пандемията и постави под съмнение ефективността на ваксините, заявявайки, че няма да получи такава.

Харизматичен и осъден за корупция бивш президент на Бразилия получи подкрепа от съда

Съдия от Върховния съд на Бразилия отмени всички присъди срещу бившия ляв президент Луис Инасио Лула да Силва - мярка, която може да по...

„Всички ние сме задължени да се борим с отричането на Холокоста, да се борим срещу онези хора, които не вярват на ваксините, които разказват глупости на бразилското гражданско общество“, каза Лула във видеото от събота, като призова населението да „избягва събиранията“ като мярка в борбата с вируса.

В понеделник съдия на Върховния съд отмени присъдата за корупция на Лула, като възстанови правото му да се кандидатира и създаде потенциално съперничество между популярния, но опетнен ляв лидер и Болсонаро на президентските избори догодина.

Обвиненията срещу Лула бяха повдигнати в рамките на разследването Операция „Измиване на кола ", което разкри масивна корупционна схема, при която висши политици и ръководители на бизнеса систематично извличаха милиарди долари от държавния петролен гигант „Петробрас“.

Върховният съд на Бразилия ще се заеме с въпроса за отмяната на присъдата на Лула, след като в петък съдия отхвърли жалба на прокурорите за отмяна на решението. / БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com