Болсонаро не го е страх от затвор: Излезе като световен шампион пред хиляди бразилци (ВИДЕО)

1246
Болсонаро не го е страх от затвор: Излезе като световен шампион пред хиляди бразилци (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият бразилски президент Жаир Болсонаро събра хиляди свои поддръжници на емблематичния булевард "Паулища" в Сао Пауло, за да демонстрира политическа сила на фона на разследванията, които могат да го вкарат в затвора.

Крайнодесният бивш държавен глава свика митинга, след като по-рано този месец стана обект на полицейска акция, разследваща предполагаем негов опит за преврат. Той излезе пред многохилядната тълпа с тениска на националния отбор по футбол и говори около 20 минути, за да се защити, докато напомняше за своя мандат през 2019-2022 г.

Още: Болсонаро отрича да е участвал в план за възпрепятстване на Лула

Той се въздържа от нападки срещу стари врагове и Върховния съд. Преди събитието съюзниците му изразиха загриженост, че всякакви словесни реакции срещу бразилските власти или институции могат да го вкарат в още по-тежка ситуация, пише "Ройтерс".

Обвиненията в опит за преврат

Паспортът на Болсонаро беше конфискуван и той бе обвинен, че е редактирал проект на указ за отмяна на изборните резултати, оказвал е натиск върху военни началници да се присъединят към опит за преврат и е планирал да вкара в затвора съдия от Върховния съд след изборната си загуба от левия президент Луис Инасио Лула да Силва през 2022 г.

Поддръжниците на Болсонаро - популист, често сравняван с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп - нахлуха и разграбиха президентския дворец, Върховния съд и Конгреса на Бразилия, призовавайки за военен преврат на 8 януари 2023 г., седмица след встъпването в длъжност на Лула.

Сега Болсонаро отхвърли обвиненията и заяви, че е "преследван", като добави, че проектът за указ се основава на Конституцията. Той също така призова за амнистия на хората, които са участвали в бунта от 8 януари.

"Превратът е изкарване на танкове по улиците, оръжия, конспирация. Това не се е случило в Бразилия", каза Болсонаро. "Това, което искам, е умиротворяване. Да заличим миналото и да намерим начин да живеем в мир".

Още: Бивш президент на Бразилия се оплака, че е жертва на политическо преследване

Израелски знамена

Крайнодесният лидер произнесе речта си върху камион, заобиколен от поддръжници, облечени в зелено и жълто, много от които носеха и израелски знамена.

Лула е в разгара на дипломатически спор с Израел заради коментарите си, в които сравни войната на израелската армия в Газа с нацисткия геноцид по време на Втората световна война.

Болсонаро, който миналата седмица заяви, че твърденията на левия президент са "престъпни", също развя израелско знаме.

Още: Съд в Бразилия реши: Болсонаро не може да участва в избори до 2030 г.

Съюзниците очакват демонстрацията да покаже, че Болсонаро, на когото е забранено да се кандидатира за президент до 2030 г. заради разпространяване на предизборни лъжи и е изправен пред няколко други криминални разследвания, все още притежава политическа сила в дълбоко поляризираната Бразилия.

"Той не е мъртъв, той е конкурентен и не може да има несправедливост", заяви конгресменът Марко Фелисиано, член на Либералната партия на Болсонаро. Той добави, че Бразилия ще се "превърне в хаос", ако бившият президент бъде арестуван.

Още: Болсонаро отрече да е замесен в размириците в Бразилия на 8 януари

На митинга присъстваха десетки депутати и някои щатски губернатори, включително губернаторът на Сао Пауло Тарсисио де Фрейтас, който беше министър на инфраструктурата на Болсонаро и е смятан за потенциален негов наследник в дясната политика на Бразилия.

"Той иска да се опита да покаже силата си пред Върховния съд и да остане политически жизнеспособен, дори и да бъде арестуван", заяви пред "Ройтерс" източник, близък до Болсонаро, сравнявайки го с Лула, който прекара 580 дни в затвора през 2018-2019 г. по обвинения в корупция, преди присъдата му да бъде отменена.

Още: След разследване: Бивш бразилски президент с фалшив сертификат за ваксинация срещу COVID-19

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Заснеха машинистка в метрото да се гримира в движение (ВИДЕО)

Силно земетресение край бреговете на Мексико

Почина първият в света пациент с трансплантиран свински бъбрек

"Забравя накъде отива": Тръмп с нови подигравки за възрастта на Байдън

Стигат до близо метър дължина: Гигантски африкански плъхове превзеха остров в щата Флорида

Коя държава наричат Дубай на Южна Америка? Едно голямо южноамериканско икономическо чудо:

Откраднат кабел предизвика влакова катастрофа с 50 ранени

Байдън за Тръмп: Да се беше послушал сам и да си инжектира белина

Почина най-успешният инвеститор на всички времена (СНИМКА)

Десетки ранени при влакова катастрофа в Аржентина (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка