Бум в търсенето на противогрипни ваксини

1743
Бум в търсенето на противогрипни ваксини
Снимка: Getty Images/Guliver

Октомври е най-подходящото време за ваксиниране срещу грип, затова в САЩ и Европа очакват ръст в търсенето на ваксини. Това се случва на фона на опасенията на страните от "двойна епидемия" от COVID-19 и грип, съобщи Асошиейтед прес, цитиран от 24 часа.

Рекорден брой са поръчаните ваксини – между 194 милиона и 198 милиона само за САЩ, което е повече в сравнение с миналата година, когато едва половината от възрастните в страната се ваксинираха и обикновено остават дози. Все пак няма начин да се знае колко хора ще искат да се ваксинират срещу грип тази година и в някои аптеки или клиники няма достатъчно дози.

COVID-19 - кои са по-смъртоносните скорошни епидемии, включително грипни

Новата пандемия от коронавирус, чийто жертви са над един милион души е по-смъртоносна в сравнение с други съвременни вируси, въпреки че...

Противогрипните ваксини обаче се доставят постепенно и производителите успокояват, че нови пратки са на път. Фармацевтичният гигант "Санофи Пастьор", който осигурява близо 250 милиона дози противогрипни ваксини по света, 80 милиона от които в САЩ, има насрочени доставки до ноември. Производителят на ваксини "Секиръс" търси начини да осигури "ограничен брой допълнителни дози", за да посрещне увеличеното търсене, каза говорителката Полина Миклуш. Производството на противогрипна ваксина отнема много време. И когато производството за годината приключи, страните просто нямат възможност да поръчат повече, затова е въпрос на предварителен труден баланс да допуснат колко хора ще искат да се имунизират.

Германия обикновено купува 18-19 милиона дози, но тази година е поръчала повече. "Ако успеем да постигнем, всички заедно, висок процент на ваксиниране, така че всичките 26 милиона дози наистина да се използват, аз ще съм наистина щастлив здравен министър", каза германският министър на здравеопазването Йенс Шпан. Испания купи допълнителни дози с надеждата да ваксинира повече възрастни хора и бременни жени от обикновено, както и работещите в здравеопазването и в домовете за възрастни. Полша, където миналата година останаха 100 000 неизползвани ваксини, не е очаквала голямо търсене тази година и сега търси да купи.

Добрата новина е, че същите предпазни мерки, които се налагат масово по света заради коронавируса – носене на маски, избягване на големи струпвания на хора, миене на ръце и спазване на дистанция, помагат да се спре разпространението и на грипа. Ваксината срещу грип пази само от него, но не и от коронавируса и макар че ефективността на ваксините е различна през годините, хората, които се имунизират срещу грип, не го карат тежко, избягват пневмонии, хоспитализации и смърт.

По данни на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията миналата година заради грип са хоспитализирани 400 000 американци, а 22 000 от тях са починали. Грипът и коронавирусът предизвикват сходни симптоми и е възможно объркване.

ЕК: Най-застрашени от коронавирус и грип са България и още пет страни

Европейската комисия бие тревога заради бързото разрастване на пандемията. В някои страни-членки положението днес е дори по-лошо, откол...

В САЩ препоръчват имунизация на всеки човек на възраст над шест месеца. Грипът обаче е най-опасен за хората на възраст над 65 години, за малките деца, за бременните жени и за хората с хронични заболявания като сърдечно-съдови болести, астма, диабет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка