ЦРУ помагало на Колумбия в унищожаването на ФАРК

37575
ЦРУ помагало на Колумбия в унищожаването на ФАРК

Тайни програми на ЦРУ и други американски специални служби за милиарди долари са помогнали през последните години на колумбийското правителство да постигне значителен успех в борбата срещу левите радикални бунтовнически групи в страната. Както посочва на интернет страницата си в. "Вашингтон пост", тези програми са започнали преди около 10 години по времето на президента Джордж У. Буш и са продължили при Барак Обама, предаде БГНЕС.

Финансирането на програмите не е по линията на американската военна помощ за Колумбия, а чрез т.нар. "черен бюджет" на разузнавателната общност на САЩ, който е строго секретен. Чрез тези програми колумбийските военни са успели да премахнат десетки бунтовници от Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК), които водят партизанска война срещу правителството.

Редица бивши и настоящи американски и колумбийски официални лица заявяват, че сред тези, за които САЩ са помогнали да бъдат унищожени през 2008 г., е и един от лидерите на ФАРК - Раул Рейес. Той се укриваше в съседен Еквадор, но убежището му е било атакувано от въздуха с прецизни бомби, предоставени на Колумбия от САЩ. Локализирането му пък е станало с помощта на американските програми за електронно следене, извършвани от Агенцията за национална сигурност. Като посочва "Вашингтон пост", по-рано за участие на САЩ в този случай не се е знаело.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com