Да възпееш Ел Чапо

26392
Да възпееш Ел Чапо

„Изглежда няма решетки, които да не може да отвори, силата на Чапо и Синалоа, най-силният картел, който никой не може да пребори.“

Докато новините гърмят за бягството на известния наркотрафикант Хоакин „Чапо“ Гусман от строго охраняем затвор, телевизионните екипи, фотожурналисти и репортери опитват да предоставят повече детайли около историята. В същото време, друг тип разказвачи също се захващат за работа – композиторите на narco corridos или „нарко балади“. Само часове след новината за бягството на нарко барона, музиканти написаха и записаха свои изпълнения, които качиха в интернет. До понеделник вече има дузина песни, озаглавени „Балада за бягството на Чапо 2015“. Песните се слушат от компютри, телефони пускани са по телевизията.

В Мексико обявиха баснословна награда за Ел Чапо

Мексиканското правителство обяви награда от 3.8 млн. долара за информация, която би спомогнала за залавянето на топ-мафиота Хоакин Гу...

„Чапо Гусман избяга“, се пее в песента на група, наречена Los Alegres del Barranco. „Генералът на Алтиплано (затвор). Използва много зелени пари, за да може да си тръгне…Къде е Чапо Гусман? Само той и Бог знаят…“ Музикантите използват китари, акордеони и тромбони и често записват веднага свежите си парчета, дори с телефон.

Други пеят acapella. Във видео, младеж се гордее, че му е отнело десет минути, за да състави песен и чете текста от телефона си. „Изглежда няма решетки, които да не може да отвори, силата на Чапо и Синалоа, най-силният картел, който никой не може да пребори.“ Изпълнява младежът в стила на други нарко балади. „11 юли 2015. Отбеляза той в календара. Ден за празненства, денят на второто бягство на Чапо.“

Подобни балади отразяват подкрепата за Гусман и други гангстери в сърцето на мексиканския наркотрафик. В щати като Синалоа, откъдето е Гусман, някои виждат трафикантите като герои, които имат достатъчно смелост, за да се изправят срещу мексиканските федерални власти и американската агенция за борба срещу наркотиците. Трафикантите правят милиарди долари от кокаин, марихуана, хероин и „кристали“, като в същото време предоставят работа за местните хора в райони, в които правителството е вдигнало ръце, а бедността се разпространява на всички нива в планинските селища и изолирани части на страната.

Бягството на Гусман, който излиза от затвора чрез над километър дълъг тунел, снабден с вентилация и светлини, се разглежда като крайно надлъгване с властите. Той избяга и през 2001 година и прекара 13 години в бягство, преди да бъде отново заловен.

Полицията завърши успешно операция срещу наркотрафиканти в Марсилия

Полицейската операция, която беше проведена в Марсилия след стрелбата тази сутрин, завърши, предаде радио Europe 1. Към 9 часа днес 10...

Правителството на Мексико, от своя страна, за да прикрие липсата на адекватни действия, често обвинява музиката за провокиране на престъпления. По официални данни хората на Гусман и картелът на Синалоа редовно извършват екзекуции и кланета. От началото на управлението на Фелипе Калдерон над 83 000 души са били убити от картели или силите за сигурност в т.нар. Мексиканска нарковойна, чиито жертви от началото й през 2006 година, са над 106 000, а разселените и загубилите домовете си цивилни са над 1 600 000. Политиците казват, че музиката кара младежи да извършват престъпления. Кметът на Чихуахуа Хавиер Гарфио дори забрани групите, изпълняващи нарко балади. Властите отказват да признаят грешките и присъствието на широка корупция, което позволява на картелите да се възползват от ситуацията.

Въпреки че радио станции и телевизионни канали избягват да пускат подобна музика, тези песни са популярни в интернет. Според данните над 120 милиона мексиканци са онлайн, което прави разпространението на изпълненията лесно и достъпно. Тези балади имат милиони гледания – най-популярната El Jefe de Jefes има 14 милиона прегледа. В Щатите, дом на 11 милиона мексиканци, също имат популярност. Изпълнителите на нарко балади имат концерти от Лос Анджелис до Чикаго.

Мнозина изпълнители се гордеят с факта, че текстовете им се появяват почти веднага след новините. Книгата Narcocorrido от Елайджа Уалд разглежда този тип култура и специално нарко баладите. Авторът прекарва месеци в северно Мексико, разговаряйки с местни композитори и групи. Мнозина от тях са неграмотни и самоуки, често пазят текстовете в главите си преди да направят видео. Те вярват в ролята си на „доставчик“ на новини към изолираните райони.

Понякога нарко баладите се изпълняват в присъствието на наркотрафикантите, на които са посветени и така бедните музиканти успяват да съберат пари за концерти.

100 полицаи не могат да спрат престрелка между наркобанди в Марсилия

Мащабен наркосблъсък в Марсилия - близо 100 полицаи се опитват да овладеят престрелка между две групировки. Това съобщават френски меди...

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com