До 5 години електромобилите ще се зареждат по-бързо от смартфон

4247
До 5 години електромобилите ще се зареждат по-бързо от смартфон
Снимка: iStock

С пълен резервоар на автомобил, задвижван с газ, може да се изминат средно 650 км, а зареждането отнема минути. С пълно зареждане на електромобил е по-вероятно да се изминат между 300 и 500 км, а зареждането може да отнеме от 15 до 30 минути, преди да се тръгне отново на път, пише "Вашингтон пост".

Това е едно от основните предизвикателства, пред които са изправени политиците и автомобилните компании, опитващи се да увеличат разпространението на електромобилите: скептично настроени потребители, които са готови да намерят всякаква причина да не преминат към електричество.

В Китай показаха зарядна за електромобили, която е 2 пъти по-мощна от Tesla (ВИДЕО)

Китайският производител XPeng представи ултрабързо зарядно устройство за електрически превозни средства, което позволява да добавянето ...

В доклад, публикуван тази седмица, правителствени изследователи заявиха, че са открили начин за зареждане на батериите на електромобилите до 90% само за 10 минути. Според учените този метод вероятно ще се наложи на пазара след пет години, но ще отбележи фундаментална промяна, както съобщи "Вашингтон пост".

"Целта е да се доближим много, много до времената, когато ще го видите на бензиностанцията", каза Ерик Дюфек, водещ автор на изследването и учен от Националната лаборатория в Айдахо, изследователски център, управляван от Министерството на енергетиката.

Докладът се появява в момент, когато администрацията на Байдън се заема с трудна задача: да се опита да откаже Америка от автомобилите с гориво и да ги насочи към електрическите превозни средства. Въпреки че в усилията се влагат милиарди долари, електрическите превозни средства все още се смятат за елитарни, ненадеждни и тромави за зареждане, което кара хората да се колебаят дали да ги сменят.

Понастоящем производителите на автомобили и обществените станции за зареждане използват няколко вида зарядни устройства, които предлагат различни нива на време за зареждане. Най-бавните, известни като зарядни станции от ниво 1, могат да презаредят батерията на електромобил за 40 до 50 часа, според данни на Министерството на транспорта на САЩ. Някои от най-бързите, известни като зарядни устройства на постоянен ток, могат да заредят батерията до 80% за 20 минути до един час.

Обширната мрежа от суперзарядни устройства на Tesla може да осигури 300 км заряд за 15 минути, съобщиха от компанията. Но оборудването, което тя използва, я прави недостъпна за други електрически превозни средства в САЩ. (По-късно тази година Tesla ще пусне оборудване за суперзареждане, което водачите на автомобили, които не са от Tesla, ще могат да използват, се казва в изявление на Белия дом от юни).

Развитието на електромобилите ще доведе до масова безработица през 2030 г.

Преминаването към производство на изцяло електрически автомобили с нови технологии ще доведе до значително съкращаване на работни места...

Но през последното десетилетие надпреварата за суперзареждане на електрически превозни средства се сблъска с препятствия. Проблемът е в деликатния баланс между опитите за по-бързо зареждане на батерията на електромобила, но не и толкова бързо, че да нанесе дългосрочни щети на батерията или да изиграе роля в причиняването на експлозия. Бързото зареждане на батериите на електрическите превозни средства може да доведе до увреждане, което да намали продължителността на живота на батерията и нейната производителност, твърдят учените.

За да се опитат да решат този проблем, Дюфек и екипът му използват машинно обучение, за да разберат как стареят батериите при бързо зареждане. Алгоритъмът им е обучен да анализира 20 000 до 30 000 точки данни, които показват колко добре се зарежда батерията и дали тя старее или деградира.

Методите, които са открили, могат да заредят батерията на електромобил до 90% за 10 минути, казва Дюфек, но се надяват да постигнат по-добри резултати. През следващите пет години екипът на Дюфек ще се стреми да намери начин за зареждане на батериите до 30 км в минута, което далеч ще надмине показателите на най-ефективните суперзарядни устройства, които се движат около 15-20 км в минута.

"Мисля, че можем да стигнем дотам", казва Дюфек.

Има и други проблеми, пред които е изправена индустрията. J.D. Power and Associates заяви, че много клиенти на електромобили не са доволни от обществените станции за зареждане, най-вече защото устройствата се повреждат или са извън строя.

Една трета от колите на Tesla са китайско производство

След множество трудности, с които Tesla се сблъска от началото на тази година, компанията достигна производството на над 3 млн. автомоб...

"Всички знаят, че пейзажът на бензиностанциите е фокусиран върху удобството - леснодостъпни, бързи зареждания и бързи удобни елементи", каза Брент Грубер, изпълнителен директор на глобалния автомобилен отдел в J.D. Power. "Без значение колко бързо се зарежда техният автомобил, собствениците на електромобили все още посочват, че се нуждаят от повече възможности за неща, които да правят по време на всяка сесия на зареждане, за да повишат удобството и да запълнят времето на престой."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка