Експерт: Изборите в САЩ показаха дълбокото разделение на американците

4373
Експерт: Изборите в САЩ показаха дълбокото разделение на американците
Снимка: Getty Images/Guliver

„Състезанието на пенсионерите“ в САЩ от категорията „и двата варианта са лоши“ все още не е излъчило победител. Тъй като не бе разкрита никаква външна намеса, изглежда няма да могат да обвинят поредните „12 блогъри“ или „9 хакери“. Американската агенция за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата (CISA) официално заяви, че „нямат доказателства, че някой чуждестранен противник е бил способен да попречи на американците да гласуват или да промени резултатите от гласуването“, пише председателят на Комисията по външните работи на Съвета на федерацията Константин Косачов във вестник “Российская газета“ в авторски материал, представен без редакторска намеса от "Фокус".

Но това, което определено беше потвърдено по време на изборите, е дълбокото разделение в американското общество. Предвид рекордната избирателна активност - повече от 100 милиона души, особено в контекста на пандемията, можем да заключим, че това разделение засяга не само елитите и политиците, но и практически всеки пълнолетен американец и с изборите всичко едва започва, а не свършва.

Между Тръмп и Байдън, избирам Стайнбек

Човек със съмнителното щастие да обитава често социалните мрежи със сигурност вече се е натъкнал на ентусиазирани привърженици на Тръмп...

Изглежда, че вече има един губещ в президентската надпревара - самата процедура и в крайна сметка - демокрацията. Скандалите, странните смени на водачеството в определени щати, загубените и подхвърлени бюлетини, позицията на медиите и други неприятни епизоди от настоящата кампания представиха изборния процес в лоша светлина. Във всеки случай самите американци биха били много сурови по отношение на подобни епизоди, ако се случиха в други страни, до степен на непризнаване на резултатите.

Очевидно всички ще трябва да почакат. Най-интересното за Русия, разбира се, е какво може да се случи във външнополитическата сфера. Но повечето експерти - и аз съм съгласен с тях - не очакват сериозни промени в руска посока, поне към по-добро. Ще има определени промени в политиката като цяло. И така, Джо Байдън вече обеща, че ако спечели, САЩ ще се върнат към Парижкото споразумение за климата: „точно след 77 дни администрацията на Байдън ще се присъедини към него“. Но негативното му отношение към Русия е добре известно и освен това почти всички репресивни мерки срещу Русия бяха предприети от двете партии в Конгреса с консенсус. И макар републиканците да изглеждат в състояние да задържат крехко мнозинство в Сената, това по никакъв начин няма да повлияе на двустранните ни отношения: твърде много трябва да се промени в съзнанието на Капитолия и дори промяна в администрацията на Белия дом не е достатъчна за това.

Изоставянето от основния дневен ред на „руската намеса“ обаче може да се окаже, ако не положителен, то поне стабилизиращ фактор, който вече няма да се използва от опонентите във вътрешнополитическите разправии. Те и без това са вече много в момента.

 

Сблъсъци с полицията на митинг в Ню Йорк (ВИДЕО И СНИМКИ)

Митингът в подкрепа на справедливото преброяване на гласовете на президентските избори в САЩ, който се провежда в Манхатън, в центъра н...

Всичко за изборите в САЩ следете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com