ЕС и САЩ спират търговската война, обръщат се срещу Китай

4815
ЕС и САЩ спират търговската война, обръщат се срещу Китай
Снимка: Ursula von den Leyen, Twitter

Съединените щати и Европейският съюз сложиха край на търговската война помежду им, разрешиха спора за митата за стомана и алуминий и заявиха, че ще работят върху глобално споразумение за борба с "мръсното" производство и свръхкапацитета в индустрията, предава Reuters.

Бъдещото споразумение ЕС-САЩ ще бъде предизвикателство за Китай, който произвежда повече от половината от стоманата в света и който Брюксел и Вашингтон обвиняват, че създава свръхкапацитет, който заплашва оцеляването на техните собствени стоманодобивни индустрии.

"Съединените щати и Европейският съюз постигнаха голям пробив, който ще се справи с екзистенциалната заплаха от изменението на климата, като същевременно защити американските работни места и американската индустрия", каза президентът на САЩ Джо Байдън пред репортери в Рим на съвместно събитие с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в кулоарите на срещата на върха на Г-20.

Съгласно споразумението Вашингтон ще позволи на държавите от ЕС безмитен внос на стомана и алуминий в САЩ в обеми, сравними с тези, доставени преди митата, наложени от администрацията на бившия президент Доналд Тръмп през 2018 г.

В отговор ЕС премахва ответните мита за американски продукти, включително уиски, моторни лодки и мотоциклети Harley-Davidson.

Но вместо просто връщане към статуквото от 2018 г., Съединените щати и Европейският съюз планират да се справят с екзистенциалната заплаха от изменението на климата и свръхкапацитета в стоманодобивната промишленост, която е един от най-големите генератори на въглеродни емисии в света.

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен анонсира обща инициатива за глобално споразумение, което трябва да влезе в сила до две години:

"Днес се споразумяхме да суспендираме митата върху стоманата и алуминия и да започнем работа върху ново глобално споразумение за устойчив добив на стомана. Това е крайъгълен камък в подновеното европейско-американско партньорство и е първата ни стъпка към декарбонизация на глобалното производство на стомана. Тази глобална инициатива ще бъде мощен инструмент за постигане на устойчивост, голяма стъпка към климатичната неутралност и гаранция за равнопоставеност на нашите индустрии".

"Заедно Съединените щати и Европейският съюз ще работят за ограничаване на достъпа до своите пазари на мръсна стомана и ще ограничат достъпа на страни, които изхвърлят стомана на нашите пазари, допринасяйки за свръхпредлагането в световен мащаб", заяви Белият дом в информационни лист, без да назовава Китай директно.

САЩ налагат нови мита заради спора "Еърбъс-Боинг"

Съединените щати обявиха, че ще наложат допълнителни мита върху френски и германски продукти като част от дългогодишен спор за субсидии...

Говорейки пред пресата, Байдън беше по-категоричен, като каза, че споразумението с ЕС ще помогне за "ограничаване на достъпа до нашите пазари на мръсна стомана от страни като Китай".

Глобалната сделка трябва да бъде изготвена през следващите две години за насърчаване на производството на "зелена" стомана и алуминий и ще бъде отворена за други страни, които искат да се присъединят, включително Китай, чийто стоманодобивен сектор отговаря за 10-20% от въглеродните емисии на страната.

"Разбира се, споразумението е отворено за всички партньори с подобен начин на мислене. Производството на стомана е един от най-големите източници на въглеродни емисии в световен мащаб", каза фон дер Лайен.

Министерството на търговията на САЩ заяви, че Вашингтон се консултира с Япония и Великобритания по въпроси, свързани със стоманата и алуминия, с акцент върху въздействието на свръхпроизводството върху световните пазари на стомана и алуминий.

"Глобалното споразумение ще се стреми да гарантира дългосрочната жизнеспособност на нашите индустрии, да насърчи производството и търговията на стомана и алуминий с ниска въглеродна интензивност и да възстанови пазарно ориентираните условия", се казва в изявление на Европейската комисия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

ООН призова Грузия да оттегли проектозакона за „чужестранното влияние“

Байдън за студентските протести: Редът трябва да надделее

Байдън ще направи изявление за университетските протести в САЩ

Внезапно почина още един подател на сигнали за дефекти на Boeing

САЩ остро атакуваха управляващите в Грузия заради вдъхновения от Кремъл закон (ВИДЕО)

Санкции на САЩ срещу Русия: Наказани са още китайски и европейски компании

Лойд Остин отиде на Хаваите (ВИДЕО)

"Корумпиран": Тръмп нападна съдията, гледащ неговото дело

Колумбия къса дипломатическите си връзки с Израел

Десетки загинали и изчезнали след проливни дъждове в Бразилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com