Евакуираха хиляди заради горски пожари в Канада

3084
Евакуираха хиляди заради горски пожари в Канада
Снимка: U.S. Department of Agriculture / Public Domain

Хиляди хора са били принудени да избягат от горските пожари в Западна Канада, предизвикани от необичайно високите температури, които в началото на май понякога надхвърлят средните за сезона стойности с 10°C, предаде АФП. 

В Западна и Централна Канада, където са съсредоточени голяма част от земеделските земи на страната, а там в момента се наблюдава "необичайна суша" условия, а на места дори "тежка суша", се казва в последното проучване на канадското правителство. В провинция Албърта - регионът, който е най-силно засегнат от горските пожари, в петък имаше съобщения за повече от 70 активни пожара, някои от които извън контрол. Около 13 000 жители са получили заповеди за евакуация, съобщиха официални лица.

Над 100 пожара бушуват в Северна Испания

Повече от сто незаконно предизвикани пожара са опустошили Северна Испания, докато пламъците, които бушуваха повече от седмица в източна...

Основният фокус беше във Фокс Лейк, в северната част на провинцията, където пожарите обхванаха близо 1500 хектара (3700 акра) и вече са погълнали малка общност, състояща се от около 20 къщи. Британска Колумбия, на тихоокеанското крайбрежие, е двойно засегната: няколко пожара са активни във вътрешността на страната, докато южната част на провинцията е застрашена от бързото топене на снеговете, което повиши нивото на реките, някои от които излязоха от бреговете си.

Според властите очакваните през уикенда проливни дъждове могат да влошат ситуацията. "Многодневните необичайно високи температури предизвикаха бързо снеготопене и високи нива на реките в голяма част от вътрешността на Британска Колумбия, като в някои райони са в ход сериозни наводнения", се казва в изявление на властите на провинцията. "Възможни са тежки наводнения", се допълва в изявлението, цитирано от БГНЕС.

През последните години Западна Канада многократно е била засегната от екстремни метеорологични условия, чиято интензивност и честота са се увеличили поради глобалното затопляне. В допълнение към катастрофалните наводнения, преди две години Британска Колумбия беше засегната и от последиците на "исторически" топлинен купол, който отне живота на стотици хора и беше последван от големи пожари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк
Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Продуцентът Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк. Апелативният съд отмени присъдата му от 2020 г. за изнасилване и сексуална агресия. Това...