ФАРК обяви прекратяване на бойните действия

9703
ФАРК обяви прекратяване на бойните действия

Бунтовниците от ФАРК (Революционни въоръжени сили на Колумбия) обявиха едностранно прекратяване на бойните действия.

"Обявяваме едностранно прекратяване на бойните действия и за неопределен срок от време. Прекратяването на огъня, което се надяваме да продължи дълго време, означава разпускане на нашите партизански части, обект на атаки от страна на правителствените войски", се казва в изявление на ФАРК, предаде БГНЕС.

В съобщението се отбелязва, че ФАРК си запазва правото да отговори на военни действия, предприети от страна на колумбийската армия. Властите в Богота пък се призовават да отговорят по идентичен начин, като и те прекратят бойните действия, "в името на постигането на мир след продължаващата 50 години война".

Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос обаче отхвърли исканията на ФАРК за реципрочно прекратяване на бойните действия. "Не сме сигурни в намеренията им. Обявеното прекратяването на огъня може да е с цел заблуда. Възможно е да използват паузата, само за да се прегрупират", подчерта Сантос.

Преговорите между правителството и ФАРК, водени с посредничеството на Норвегия и Куба, миналия месец бяха замразени след похищението на високопоставен армейски генерал. В резултат, президентът Сантос незабавно прекрати преговорите. На 30 ноември ФАРК освободи генерала, демонстрирайки желание преговорите да продължат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com