ФАРК се договори с колумбийското правителство

15192
ФАРК се договори с колумбийското правителство

За пръв път в 50-годишната си борба, колумбийската лява бунтовническа групировка ФАРК се съгласи да изостави насилието в замяна на пълно участие в демократичната политика - голям пробив в мирните преговори между най-старата гуериля група в света и правителството на Хуан Мануел Сантос, пише „Гардиън”.

ФАРК и преговарящите от страна на колумбийското правителство в Хавана обявиха частично споразумение за политическо включване на бунтовниците, което ще влезе в сила само ако бъде постигнато рамково споразумение за край на конфликта.

Колумбийски бунтовници слагат оръжие

30 бунтовници от Армията за национално освобождение (АНО) в Колумбия сложиха оръжие в департамента Вале дел Кауа, съобщи президентът ...

„Споразумението е важна стъпка към прекратяване на конфликта. Ако продължим по пътя на промените, подписването на мирно споразумение ще се превърне в реалност”, заяви преговарящият ос страна на ФАРК, Иван Маркес.

“Ние постигнахме фундаментално споразумение по втора точка от дневния ред. Това, за което се споразумяхме, задълбочава и засилва нашата демокрация", казаха в съвместно комюнике представителите на правителството на Колумбия и на партизаните от ФАРК.

В него има съгласие за политическа опозиция, мерки за гарантиране на по-голяма гражданска активност ислед сключване на финално споразумение - преразглеждане на колумбийската избирателна система, каза от своя страна норвежки дипломат.

Норвегия и Куба са двете страни, гаранти за мирния процес в Колумбия. Правителството и Въоръжени революционни сили на Колумбия /ФАРК/ през май вече сключиха споразумение за развитие на селските райони, който проблем е в основата на въоръжения конфликт в страната през последните 50 години.

От ФАРК искат легализация на марихуаната

"Революционните сили на Колумбия" (ФАРК) поискаха частична легализация на фермите за марихуана, кока и опиумен мак, предаде БГНЕС. "К...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com