Главният прокурор на Бразилия поиска да разследва Дилма Русеф

542
Главният прокурор на Бразилия поиска да разследва Дилма Русеф
Снимка: Getty Images / Guliver

Генералният прокурор на Бразилия, Родриго Жано поиска разрешение Федералния върховен съд да започне разследване срещу президента Дилма Русеф. Русеф е заподозряна в опит да попречи на разследването по делото за корупция в държавната петролна и газова компания Petrobras.

Решението на генералния прокурор се основава главно на показанията на сенатор Делсидиу Амарал, който бе задържан в края на миналата година по подозрение за корупция, пише БГНЕС. Той се съгласи да сътрудничи със следствието срещу намаляване на присъдата. Според Амарал, Русеф се е опитала на три пъти да се намеси в разследването на делото за злоупотреби в Petrobras. Амарал също така заяви, че бившият президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва е предлагал подкуп на бившия топ мениджър на нефтения и газов гигант Нестор Корверо, за да се откаже да свидетелства срещу останалите участници в престъпната схема.

Голямото предателство

В историята си Конгресът на Бразилия е виждал какви ли не странни случки. През 1963 година сенатор насочи оръжие към заклетия си враг, ...

Разследването, което смята да започне Жано, също така засяга решението на държавния глава да включи предшественика си в състава на правителството. На 16 март Лула да Силва бе назначен за шеф на канцеларията на Русеф. Според противниците на сегашното правителство, истинската цел на завръщането на бившия президент на власт е било да се измъкне от провежданото срещу него разследване за корупцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com