Голямото пререждане за ваксини

4924
Голямото пререждане за ваксини
Снимка: iStock

Израел е първи в света по имунизиране срещу коронавирус, Европейският съюз - по брой ваксини, а Перу държи тъжния рекорд за най-много злоупотреби с поредността на ваксинациите. Но те не се случват единствено там, пише Оливер Пипер в анализ за Deutsche Welle.

Бившият президент. Съпругата му. Външната министърка. Здравната министърка. Нейният шофьор. Мъжът на една депутатка. Двамата ректори на университет. Посланикът на Ватикана и архиепископът.

Списъкът на хората в Перу, които са се предредили, за да се ваксинират, включва 487 имена. 487 души, които са се доредили до инжекцията по-рано, тайно и незаконно. Всеки четвърти е държавен служител.

Медиите в страната вече нарекоха ваксинационния скандал Vacunagate по подобие на "Уотъргейт" в САЩ от 1972-а година. Ако доверието на перуанците към техните политици бе ниско и преди пандемията заради безбройните корупционни скандали, сега вече то клони към нула. В разгара на пандемията и само два месеца преди президентските и парламентарните избори на 11-и април.

Перуанските политици - на първа линия

"Перуанците са много разочаровани. По-рано правителствата наподобяваха мафиотски структури, бяха свързани с наркотърговията. Хората се надяваха, че новите управляващи ще са по-различни," казва политоложката Майте Донго. Но вероятно най-лошото е, че случаят с предредилите се е всъщност едно огледало за перуанците. "Много от тях биха действали точно по същия начин".

Скопие ще поръча 100 000 руски ваксини

Премиерът Зоран Заев на пресконференция заяви, че са дадени указания за поръчване на 100 000 ваксини „Спутник V“, информира...

През август миналата година китайският концерн Sinopharm провежда мащабната трета фаза на изпитанията на своята ваксина в 125 държави, включително в Перу. Но докато в Сърбия, в ОАЕ и Бахрейн ваксината вече е получила одобрение, Световната здравна организация още не се е произнесла. Покрай третата фаза на изпитанията в Перу остават 3200 ваксини, от които се възползват политиците.

"Населението логично свързва скандала с новото правителство," казва Донго. Не с президента Фрасиско Сагасти, който от ноември заема временно поста до изборите, а със здравната министърка Пилар Мазети и с външата министърка Елизабет Астете. Междувременно и двете подадоха оставка, заплашват ги до осем години затвор.

Измислени оправдания и лъжи

Перуанците вероятно донякъде биха простили на министърките преждевременната им ваксинация, но не и наглостта, се която се опитаха да се оправдаят. "Като външна министърка не можех да си позволя лукса да се разболея", заяви Астете. А Мазети дори отиде по-далеч. "Ние, по върховете на институциите, трябва да дадем пример, изчаквайки своя ред. Аз бях наред следващата седмица, но нали капитанът е последният, който напуска кораба?", каза тя на пресконференция преди десетина дни. След което обаче се оказа, че тя е сред първите, качили се в спасителната лодка. И се е ваксинирала тайно.

"Много политици проиграха доверието на хората и това ще се усети още на изборите през април", казва политоложката Майте Донго. Тя се опасява, че понеже им е дошло до гуша, хората могат да изберат някой кандидат, който няма връзка с досегашните управляващи. "А това е опасно, защото би могъл да спечели популизмът."

Красимир Вълчев: Възможността за ваксиниране на всеки учител остава отворена

Категорично тестът ще бъде само по желание. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в предаването "Още от деня"...

Случва се навсякъде, но в Перу мащабът е съвсем различен

Всъщност това, което е станало в Перу, се случва ежедневно из цял свят. В Германия и Австрия се предреждат кметовете, в Испания висшите военни и епископът на Майорка, в Полша - бившият премиер, във Великобритания един консервативен депутат. Така, както развитите държави безогледно осигуряват ваксини за себе си, представителите на по-висшите слоеве на обществото използват положението си, за да си осигурят по-ранна имунизация.

Въпреки това случаят с Перу е несравним, смята невробиологът Едвард Малага-Трийо. "От една страна, измеренията са много по-големи. Освен това сред преждевременно ваксинираните са не само политици, но и изследователи и лекари, които би трябвало да знаят по-добре от всеки друг каква етична линия прекрачват". Невробиологът допълва и че в случая с Перу става дума за страна, регистрирала най-големия брой смъртни случаи от коронавирус на глава от населението. Починалите в страната до момента са над 44 000.

По думите на Едвард Малага-Трийо, Vacunagate е четвъртата криза, ударила Перу. Към пандемията, икономическата и политическата криза сега се прибавя и моралната. "Дори здравното министерство, което носи отговорността за борбата с пандемията и би трябвало да дава пример, извежда личните интереси на преден план. Хората, които би трябвало да защитават населението на Перу, мислят първо за себе си".

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com