Иън Бремър: Байдън ще встъпи в длъжност като най-слабия президент на САЩ от 40 г. насам

13156
Иън Бремър: Байдън ще встъпи в длъжност като най-слабия президент на САЩ от 40 г. насам
Снимка: Getty Images/Guliver

Демократът Джоузеф Байдън в крайна сметка ще бъде обявен за победител в американските избори, но ще встъпи в длъжност като най-слабия президент на САЩ от повече от 40 години и с дълбоки разделения в страната.

Това мнение изрази в интервю за кореспондент на ТАСС американският външнополитически анализатор, основател и президент на международната изследователска и консултантска компания Eurasia Group Иън Бремър, коментирайки развитието в Съединените щати след изборите на 3 ноември. Цитира го БГНЕС.

От гледна точка на политолога, борещият се за преизбиране Доналд Тръмп, представляващ Републиканската партия, засега няма шанс за победа. "Според мен Байдън спечели. Няма ефективен начин да се оспори [победата на Байдън], въпреки че Тръмп ще продължи да отказва да признае този резултат от [изборите]", каза Бремър.

"Големият проблем", каза експертът, "за Байдън е, че той ще встъпи в длъжност като потенциално най-слабият президент след [Джими] Картър." Бившият губернатор на Южна Джорджия Джими Картър е 39-ият президент на САЩ. Той беше на власт от 1977-1981 г. и загуби разгромяващо битката за преизбиране от Роналд Рейгън. Картър понякога се споменава като един от най-слабите и лоши лидери в историята на Съединените щати.

Няма шанс за успех?

Както смята Бремър, „без [подкрепата] на [Сената на [Конгреса на САЩ] и с така разделената страна Байдън не може да реформира или подготви големия и ефективен стимулационен пакет [в условията на пандемия], който наистина е необходим на държавата ".

Ръководителят на Eurasia Group има предвид факта, че след президентските избори на 3 ноември контролът върху Сената остава, съдейки по наличните данни, за републиканците. В тази връзка някои експерти в САЩ прогнозират, че лидерът на мнозинството в горната камара на Конгреса, републиканецът Мич Макконъл, в случай на действителното му влизане в Белия дом, ще организира почти пълна блокада на Байдън, блокирайки не само всички законодателни инициативи на демократите, но и отказвайки да одобри назначенията на персонала в новата Американска администрация.

The Economist: Какво бъдеще вещаят изборните резултати в САЩ?

Дълги месеци на ожесточена кампания, 13,9 милиарда щатски долара похарчени за нея, широко разпространената пандемия, масовите расови пр...

Не е фен на Русия

На въпрос да оцени перспективите за по-нататъшно развитие на връзките между Москва и Вашингтон, ако Байдън стане президент, Бремър отговори, че "отношенията между САЩ и Русия няма да се променят много". "Байдън не е фен на Русия. Но такива не бяха и повечето от членовете на администрацията на Тръмп, с изключение на президента", добави Бремър.

В коментар, публикуван на 5 ноември в списание „Тайм“, той също така предполага, че „без значение кой е положил клетва“ като следващ президент на САЩ през януари 2021 г., изборите са довели до „още по-дисфункционална вътрешна политика и по-слабо „присъствие на САЩ на световната сцена през последния половин век“.

Тези избори "ще имат значение за позицията на Америка в света", убеден е Бремър.

Според неговите изводи, никоя друга „напреднала индустриална демокрация“ не е „по-политически фрагментирана днес от САЩ“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Отровен обяд: Жената, сервирала свинско с гъби, от което умират трима, пледира невинност

За убийство преди повече от половин век: Арестуваха извършителя

Наемали незаконно деца за почистване: Глобиха американска компания с 650 000 долара

Съдия заплаши Доналд Тръмп със затвор

"Пулицър" за отразяване на войната в Газа

Австралия обвини Китай в неприемливо и непрофесионално поведение

Тръмп сравни администрацията на Байдън с Гестапо

Опит за атентат срещу Белия дом или нещастие: Катастрофа завърши с един убит

Военните на САЩ извършиха тестов полет на F-16, управляван от изкуствен интелект (ВИДЕО)

"Навръх Великден": Бомбени заплахи в Ню Йорк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com