Жените в менопауза са по-застрашени от Алцхаймер

3848
Жените в менопауза са по-застрашени от Алцхаймер
Снимка: iStock/Guliver

Причината по-голяма част от пациентите с Алцхаймер да са жени вероятно е менопаузата, тъй като намалява рязко концентрацията на естроген и на други хормони в организма. До този извод са достигнали учени, изследвали проблема, които публикуваха резултатите от изследването си в научното списание „Neurology“.

Статистиката сочи, че около две трети от страдащите от болестта на Алцхаймер са жени, а учените смятаха, че това се дължи на факта, че жените живеят по-дълго от мъжете. Новите изследвания обаче показват, че измененията в мозъчната дейност се дължат на хормонални причини.

Нова ваксина, помагаща срещу Алцхаймер, тестват в Япония

Нова ваксина, която може да сведе до минимум нарушенията в мозъка, е успешно изпитана върху мишки в университета в Киото. Действието на...

Настъпването на менопауза може да надеждно да подскаже, че в женския мозък може да настъпят изменения, свързани с Алцхаймер, твърдят авторите на изследването.

Учените предполагат, че основен признак и възможна причина за развитието на болестта е натрупването на патогенен протеин в мозъчните клетки – така наречения бета-амилоид. Това са части от протеина АРР, който има важна роля при формирането на връзки между невроните.

Засега не са известни причините, поради които в организма на някои хора се нарушава преработката на старите молекули на АРР. В резултат на това в клетките и тъканта на мозъка се натрупват „парчета“ от този протеин, от които се образуват саморазмножаващи се токсични „възли“. Те постепенно убиват невроните, което в крайна сметка води до слабоумие и смърт на човека.

Учените отдавна се опитват да разберат, кое именно причинява развитието на Алцхаймер и ускорява появата на заболяването. През последните години биолозите откриха десетки генетични рискови фактори, които повишават вероятността от появата му.

Твърдение: Има надежда за ново лекарство за борба с Алцхаймер

Американска компания за лекарства твърди, че е създала първата терапия, която може да забави болестта на Алцхаймер, и сега е готова да ...

В рамките на проведеното изследване учените установили, че ускореното натрупване на бета-амилоид и намаляването на обема на мозъка на първо място били свързани с хормоналния баланс след менопауза. Колкото повече намалявало производството на хормони, толково по-ясни били измененията в работата на мозъка при жените, което не се наблюдавало при мъжете.

Това означава, че представителките на нежния пол са по-уязвими на Алцхаймер не в преклонна възраст, а в периода между 45 и 50 години, когато нивата на естроген и на други полови хормони намаляват до минимум, предава БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка