Канада е на път да се включи в ударите срещу ИД

16157
Канада е на път да се включи в ударите срещу ИД
Снимка: Thinkstock

В понеделник Камарата на общините на канадския парламент трябва да гласува предложение за изпращане на бомбардировачи в Ирак. Те ще участват 6 месеца в кампанията с въздушни удари срещу групировката "Ислямска държава" (ИД).

Очаква се предложението на премиера Стивън Харпър, тъй като партията му разполага с голямо мнозинство, информира АФП.

Иракски военни помогнали без да искат на ИД

Иракски военни пилоти са хвърлили боеприпаси и продоволствени пакети на джихадистите от "Ислямска държава". Те взели погрешно представи...

Сухопътни войски няма да бъдат изпращани. Канадската мисия ще се ограничава само до изпращането на бомбардировачи и самолети за презареждане във въздуха. Изпращането на 69 военни съветници, което вече беше решено преди един месец, бе удължено с още 6 месеца, информира БГНЕС.

Местните медии съобщават за 4 до 8 бомбардировача, които ще бъдат изпратени в Ирак. Въздушните операции ще бъдат осъществени само "там, където Канада има ясната подкрепа на правителството на страната. В момента това е само Ирак", заяви ръководителят на консерваторите пред депутатите, информира БГНЕС.

"Ако това се случи в Сирия, ние също ще участваме във въздушните удари срещу ИД в тази страна", допълни Харпър. Той обаче призна, че международната коалиция не трябва да очаква твърде много от въздушната кампанията. "За да бъдем ясни, ще кажа, че тази намеса няма да позволи да елиминираме тази терористична организация. Имаме намерение да отслабим значително капацитета на "Ислямска държава", най-вече способността й за мащабно придвижване на военни или за открити бази на място", заяви канадският премиер.

Великобритания ще нанесе въздушни удари срещу ИД в Ирак

Британският парламент прие с голямо мнозинство законопроект на правителството, разрешаващ прибягването до въздушни удари в Ирак срещу г...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com