Канада: Ваксинационен паспорт чак след третата доза на ваксината срещу COVID-19

5618
Канада: Ваксинационен паспорт чак след третата доза на ваксината срещу COVID-19
Снимка: iStock

„Искам да бъда ясен: Ваксинационният сертификат ще бъде валиден след третата доза.“ Това обяви Кристиан Дюбе, член на Националното събрание на провинция Квебек, Канада, и министър на здравеопазването и социалните услуги в четвъртък, информира La Presse. На пресконференция вчера той категорично обяви намерението на властите да направят третата доза задължителна за получаване на сертификат за ваксинация.

Промяната ще влезе в сила „през следващите няколко месеца“, тъй като трябва да се даде възможност на хората през януари и февруари да получат бустерна доза, ако към момента още не са. „Конкретната дата все още не е определена, защото не можем да поискаме от хората да изпълнят това изискване, ако не им е дадена възможност да се ваксинират“, посочи министърът.

Канада разреши на ваксинирания Дядо Коледа да разнесе подаръците

Дядо Коледа е получил разрешение за пътуване във въздушното пространство на Канада, след като е показал доказателство за ваксинация и о...

По света определението за „адекватно ваксиниран“  започва все повече да се свързва с третата доза, по думите на Дюбе. Той даде пример с Франция, където валидността на здравния сертификат за възрастните хора ще бъде обвързан с третата доза от 15 януари. В Канада също се очаква определението за „ваксиниран“ да бъде преразгледано, заяви от своя страна шефът на общественото здравеопазване Тереза Там. В Съединените щати, където кампанията за бустерната доза напредва от есента, засега Белият дом не обмисля да изисква наличието на трета доза от ваксината, за да бъдат допуснати пътуващите в страната.

На въпрос ако след втората доза от ваксината човек се разболее, колко време е нужно да чака за третата си доза, Кристиан Дюбе не даде еднозначен отговор, а обясни, че по този въпрос „се сблъскват науката и бюрокрацията“. Според последното становище, публикувано от Комитета по имунизация на Квебек (CIQ), „ваксинацията на вече заразени хора повишава защитата, придобита от инфекцията, но ползата в абсолютно изражение е скромна“. „Следователно изглежда, че бустер доза при човек, който вече е получил две дози от ваксината и е имал потвърдена инфекция, е от малка полза“, цитира той доклад на CIQ.

Поради това CIQ не забранява прилагането на трета доза при желание, но препоръчва да се изчакат три месеца след инфекцията, тъй като имунната система, вече снабдена с антитела след преодоляване на инфекцията, не се нуждае от ненужно стимулиране преди това време.

 

Неваксинирани няма да могат да напускат Канада

Всички чуждестранни граждани, които пребивават временно на територията на Канада и които са влезли в страната неваксинирани или частичн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка