Криптомилиардерът, който "обедня" за една нощ: Кой е Сам Банкман-Фрайд?

3100
Криптомилиардерът, който "обедня" за една нощ: Кой е Сам Банкман-Фрайд?
Снимка: iStock

Основател на една от най-големите доскоро криптоборси, един от новите супербогаташи, постигнал сам успеха си, крупен дарител на Демократическата партия в САЩ: запознайте се със Сам Банкман-Фрайд. Той започна седмицата със състояние от около 15 млрд. долара, но ще я завърши като милионер. И с много въпросителни пред бизнес начинанието му, застрашено от фалит.

Банкман-Фрайд спечели популярност с публично обявеното му желание да раздаде по-голямата част от богатството си за добри каузи. Поне такива намерения имаше. Но философският подход към парите, сравнително скромният му начин на живот и следването на правилата на утилитаризма не бяха достатъчни, за да го спасят от пазарен провал във волатилния свят на криптовалутите.

Твърде сериозни проблеми

Банкман-Фрайд беше известен с това, че подава ръка на закъсали предприемачи. Но тази седмица на самия него му се наложи да помоли основния си конкурент - Binance - най-голямата криптоборса в света - за спасителна финансова инжекция. Първоначално те откликнаха, но в сряда обявиха, че сделка няма да има, защото "проблемите са отвъд контрола ни или желанието ни да помогнем."

Поводът за пазарния срив на създадената от Сам Банкман-Фрайд FTX стана изтичане на информация, че Alameda - също негова компания - притежава огромен запас от валутата FTT, за която също се смята, че е контролирана от него. Въпреки опитите за успокояване на инвеститорите, затварянето на позициите на клиентите бяха толкова масови, че борсата бе принудена да замрази плащанията. Ликвидната криза се разпространи отвъд империята на Банкман-Фрайд и потопи редица криптовалути. Предприемачът твърди, че е намерил инвеститорска подкрепа, но търсенето на необходимата ликвидност продължава. Въпросът дали компаниите му не са изправени пред банкрут остава отворен.

Сред най-големите дарители на демократите

Една от причините за медийния интерес към Сам Банкман-Фрайд бяха сериозните дарения, които той направи за кампанията за Демократическата партия преди междинните избори за Конгрес в САЩ. Според Си Ен Би Си само през тази година той е похарчил почти 40 млн. долара за политически кампании. Банкман-Фрайд бе и един от най-големите дарители на Джо Байдън за президентския вот през 2020 година.

Пред агенция Блумбърг по-рано през годината предприемачът коментира, че, независимо от натрупаното от него богатство, философията му за живота е останала непроменена. Банкман-Фрайд идва от семейство на професори по право от Университета в Станфорд, като самият той има степен по физика от Масачузетския технологичен институт (МИТ).

В ретроспекция медийните разкази за криптопредприемача са особено интересни. Позовавайки се на свидетелства на негови приятели, от Блумбърг го оприличиха на "странен вид капиталистически монах". "Един от тях казва, че в началото е работил толкова много, че рядко се е къпал. Друг твърди, че се е отказвал от връзки, защото не е имал време за тях. Изглежда, че - дори и на сън - той гледа на това като на ненужен лукс."

"Светът е много хаотичен"

30-годишният до скоро безспорен криптомилиардер бе популярен и като последовател на принципите на т.нар. ефективен алтруизъм. Банкман-Фрайд уверяваше, че желае да дари повечето от парите, който ще направи през живота си, и да запази за себе си само 1 процент, за да може да живее комфортно. Философите, оказали сериозно влияние върху мисленето му, са Питър Сингър, професор от Принстън и защитник на правата на животните, и Джереми Бентъм - английски философ и един от създателите на утилитаризма, живял през 18-и и 19-и век.

Според утилитаризма добро е всяко действие, което води до най-много добро и полза за всички. Мисловното течение приема, че човек е длъжен да максимизира съществуващото добро в света. Ефективният алтруизъм, от своя страна, е модерната теория, която използва математически изчисления, за да установи как хората могат да правят възможно най-много добро с парите и времето си.

Несъстоялият се Крипто-"Робин Худ"

Сам Банкман-Фрайд хвърли повече светлина върху разбиранията си за живота в интервю за подкаста "Разговори с Тайлър" през март. "Светът е много хаотичен", коментира тогава той. "Математиката може и да изглежда чиста, но винаги, когато навлезете в това как нещата наистина функционират, ще има фактори, които не можете да вземете предвид (...)".

Въпреки това доскоро наричаният "Крипто Робин Худ", бе привърженик на създаването на количествени и статистически модели за света. Сериозният въпрос сега, на фона на зрелищния пазарен срив на криптокомпаниите на Сам Банкман-Фрайд, е доколко подобни методи за прогнозиране на пазарите и на света могат да са достоверни?

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com