Кристалина Георгиева: Продоволственият недостиг задълбочава дълговата криза

2108
Кристалина Георгиева: Продоволственият недостиг задълбочава дълговата криза
Снимка: Getty Images/Guliver

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че затрудненията в подсигуряването на доставки на хранителни продукти засилва растящата дългова криза и призовава Китай и кредиторите в частния сектор да увеличат участието си в преструктуриране на дългове. Това предадоха световните агенции, позовавайки се на изказване, направено на съвместно събитие на МВФ и Световната банка. 

Георгиева предупреди, че разделението на страните на блокове ще доведе до "по-беден свят" и по-малко търговия. Кризата изостря раздалечаването между богати и бедни държави, каза ръководителката на Фонда и добави, че е от решаващо значение да се диверсифицира производството на храни, енергия и доставки на торове, за да се намали зависимостта от Русия.

Володимир Зеленски и Кристалина Георгиева обсъдиха възстановяването на Украйна след войната

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е разговарял с управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева за въпроси, свързан...

От 2015 г. делът на страните с ниски доходи се е удвоил от 30 на 60 процента. "За мнозина преструктурирането на дълга е спешен приоритет", алармира Георгиева. По думите й Украйна ще се нуждае от още финансова помощ въпреки вече предоставеното спешно финансиране от Фонда в размер на 1,4 милиарда долара. "Длъжни сме да подкрепим Украйна през следващите няколко месеца", смята шефката на МВФ. "Обсъждаме какво би означавало това по отношение на финансиране от Световната банка", добави тя.

МВФ: Двуцифрена инфлация и растеж от близо 3% в България

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас на свой ред призова развитите икономики да увеличат продоволствената помощ за развиващите се страни, както и да работят за увеличаване на производството на храни, енергия и торове, за да се компенсират недостигът и нарастващите цени, причинени от войната на Русия в Украйна. Малпас каза, че парични плащания или ваучери биха били добър начин да се помогне на фермери в бедни страни да закупуват торове, за да осигурят непрекъснато производство на хранителни продукти.

Главният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуринчас заяви, че затягане на санкциите срещу Русия в съчетание със ситуацията на финансовите пазари може да намали глобалния растеж с около 2 процентни пункта. Управляван преход към по-многополярен свят би задържал и защитил ползите от глобализацията, добави той. Различните подходи при паричната политика на държавите доведоха до съществено регулиране на валутите. Въпреки това обезценяването на валутите на страни, близо до Украйна и Русия, може да предизвика сътресения в тези държави.

МВФ: Руската икономика ще се сблъска с дълбока рецесия

Руската икономика ще се сблъска с дълбока рецесия през текущата година, смята управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ...

Войната в Украйна направи ускоряването на цикъла на повишаване на лихвите на Федералния резерв на САЩ още по-спешно и необходимо, в противен случай инфлацията, която е далеч над заложената цел на централната банка от 2 процента, ще изисква много по-силови действия в бъдеще, предупреди Гуринчас.

Още по темата Украйна - четете тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com