Лекарства срещу Хепатит С спасяват от коронавирус?

8913
Лекарства срещу Хепатит С спасяват от коронавирус?
Снимка: iStock

Медикаментите за лечение на Хепатит С даклатасвир и софосбувир са преминали успешно лабораторни изследвания като средство срещу COVID-19, съобщава ТАСС. Агенцията се позовава на бразилско изследване, публикувано в портала bioRxiv.

"Противовирусните препарати срещу Хепатит С представляват едни от най-безопасните медикаменти срещу коронавирус. Нашите изследвания показват, че те, особено даклатасвир, могат да бъдат предписвани за лечение и ние виждаме потенциал в по-нататъшните изследвания с тях", казва единият от авторите на изследването Тиаго Морено.

Британски учени тестват два нови медикамента срещу коронавирус

Учени от цял свят продължават да търсят нови възможности за лечение на коронавируса. В тази връзка британски учени са се фокусирали вър...

Изпитанията са проведени ин витро – в лаборатория, като с тях са били третирани три вида клетки, в това число и белодробни такива. Оказало се, че и софосбувира, и даклатасвира, са успели да попречат на вируса да зарази здрави клетки. Освен това препаратите забавили производството на веществата, предизвикващи бурната реакция на имунитета, известна като „цитокинна буря“. Именно това остро състояние най-често е причина за тежко протичане и дори смърт, вследствие на коронавируса.

Изследователите отбелязват, че даклатасвира е показал по-добри резултати от софосбувира, който макар че успял да предотврати разпространението на вируса, не оказал влияние на вече заразените клетки. Освен това е установено, че медикаментът е значително по-ефективен от хлорохина и комбинацията на лопинавир и ритонавир. Даклатасвира и Софосбувира показали сериозно антивирусно превъзходство и от широкоспектърните рибавирин и атазанавир.

ТАСС отбелязва, че изследването не е рецензирано от независими експерти и редактори на научни списания. Затова следва да се подхожда внимателно към изводите на бразилските експерти.

Двата медикамента бяха одобрени за използване в Европейския съюз през 2016 година, като дотогава нямаше сигурно лечение срещу Хепатит С. От изобретяването на новите терапии бяха напълно излекувани милиони хора по света, като терапиите са в състояние да изчистят дори хронична инфекция, носена десетилетия. Самостоятелно или в комбинация се постига успех при 96 до 100 процента от случаите. Благодарение на тези медикаменти редица страни в света си поставиха за цел да изкоренят напълно Хепатит С до 2030 година.

СЗО посочи необходимата сума за тестове, ваксини и лечение на COVID-19

Световната здравна организация заяви, че за една глобална инициатива за ускоряване на разработването и производството на тестове, вакси...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com