Може ли лекарство срещу Паркинсон да е решението срещу COVID-19?

14906
Може ли лекарство срещу Паркинсон да е решението срещу COVID-19?
Снимка: Getty Images/Guliver

Антивирусният препарат амантадин е показал отлични резултати при експериментално лечение с него на коронавирус в Мексико. От публикуваното изследване става ясно, че то е дадено на общо 15 пациенти в югоизточната част на страната, като всички са показали чудесен резултат и са се излекували напълно.

Участниците в проучването са получавали по 100 милиграма амантадин в продължение на 14 дни. Всички те са се възстановили без да се налага да стигат до болнично лечение. Освен това всички те са развили антитела към SARS-Cov-2. Според учените, изследването показва, че амантадин може да се използва ефективно и безопасно срещу коронавируса.

Доц. Чорбанов: Не знаем дали одобрените от ЕК ваксини са добри, не са тествани върху най-уязвимите групи

Към ваксините срещу COVID-19 трябва да се подхожда рационално, а не емоционално. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по ...

До момента вирусът е отнел живота на над 106 000 души в Мексико, а опитът болестта да бъде овладяна с комбинираното прилагане на хидроксихлорохин и азитромицин се е оказал неуспешен. В Мексико е направен опит и за лечение с ивермектин, но към момента резултатите с него са противоречиви. Употребата на Ремдесивир пък изисква болнично лечение, а ефикасността му също не е еднозначна.

Амантадинът е одобрен от Агенцията за храни и лекарства в САЩ (FDA) още през 1973 година, като препаратът се използва за лечение на болестта на Паркинсон. От 1976 година обаче, той се прилага и при грип H1N1, но скоро след това е станало ясно, че то не е напълно ефикасно, тъй като вирусът на грипа мутира бързо и става резистентен към препарата. Важно е да се спомене, че всички пациенти с Паркинсон, лекувани с амантадин, не са проявили до момента симптоми на COVID-19.

От направените до момента проучвания е ясно, че препаратът навлиза в каналите на SARS-Cov-2 и пречи на проникването на вируса в клетката. Това се потвърждава и от изследването върху 15 души, проведено в Мексико. Пациентите са на средна възраст 48 години, като са приемали препарата между април и юли. Петима от тях са мъже, а 10 – жени. Сред тях има и страдащи от високо кръвно налягане и диабет. В режима на лечение на някои от тях са включени още азитромицин и аспирин. След 14 дни всички те са оздравели от вируса и са развили антитела.

Според авторите на изследването, то показва, че амантадинът е ефективна и евтина алтернатива, която може да спре симптомите на коронавируса и да даде време на организма да се справи по-бързо с инфекцията. Все пак в изследването се подчертава, че основното му предназначение е за болестта на Паркинсон, като освен това препаратът може да има сериозни странични ефекти.

Как се лекува коронавирус (COVID-19) – медицински протокол

Какво е лечението на COVID-19 – болестта, предизвиквана от коронавируса SARS-CoV-2? Медицински протокол, публикуван от МБАЛ "Здра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com