МВФ отложи решението си Кристалина Георгиева

2325
МВФ отложи решението си Кристалина Георгиева
Снимка: Getty Images

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) поиска в петък допълнителна информация за одиторския доклад на американската компания WilmerHale относно доклада на Световната банка (WB) Doing Business 2018, предаде БГНЕС.

Публикуван през септември, докладът критикува изпълнителния директор на Световната банка Кристалина Георгиева през 2018 г., която сега е управляващ директор на МВФ. Очакваше се бордът да се произнесе в петък дали тя ще успее да запази поста си на фона на скандала около одиторски доклад. „Въпреки че съветът е постигнал значителен напредък в анализа си, той реши на днешното заседание да поиска по-подробна информация с оглед на финализиране на този въпрос скоро“, каза Райс. „Изпълнителният съвет остава ангажиран да проведе задълбочено, обективно и своевременно разследване“, добави говорител на фонда.

Георгиева се срещна с членове на борда тази седмица, която продължи няколко часа, и заяви, че компанията в своя одитен доклад е изтълкувала погрешно действията. Тя отбеляза, че някои от думите й са извадени от контекста и одиторите, с които членовете на борда също се срещнаха, не са й дали възможност да провери точността на записаните изявления. Георгиева отхвърли и заключението на одиторите, че тя и други високопоставени служители на СБ са притискали служителите да променят данните в полза на Китай.

Според сведенията Изпълнителният съвет на фонда е искал да завърши процеса по разглеждане на обвиненията на адвокати срещу Георгиева преди годишната есенна сесия на ръководните органи на МВФ и Световната банка, която ще започне следващата седмица. Американските медии подчертават, че е малко вероятно членовете на борда да настояват за оставката на шефа на фонда преди есенната сесия. Така, според някои източниците, Великобритания, Германия, Италия и Франция, както и редица африкански държави подкрепят Георгиева и искат тя да остане на поста си. Ръководителят на МВФ традиционно се избира от европейските страни, а администрацията на Вашингтон номинира кандидата за поста президент на Световната банка.

Налага се впечатлението, споделено от някои медии, че "надеждите, че Изпълнителният съвет бързо ще постигне консенсус относно нейното бъдеще ...изглежда умира на фона на несигурността на позицията на САЩ". Заседанието на съвета е продължило няколко часа при затворени врати. Представители на някои държави искаха повече време за изучаване на документите, както и за несъответствия между позициите на Георгиева и компанията WilmerHale.

Още: Politico: МВФ решава днес дали Кристалина Георгиева ще запази поста си

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Огнен ад: Пожар опустоши строящ се небостъргач (ВИДЕО)

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com