На прощаване - Обама иска добри отношения с Русия, но предупреди Москва да внимава

1867
На прощаване - Обама иска добри отношения с Русия, но предупреди Москва да внимава
Снимка: Getty Images/Guliver

В интерес на Америка да има конструктивни отношения с Русия. Това бе моят подход по време на президентството ми – там, където нашите интереси бяха сходни, ние работехме заедно. Мисля, че е в интерес на Америка и на света да имаме конструктивни отношения с Русия. Това заяви на последната си пресконференция в Белия дом като президент досегашният лидер на САЩ Барак Обама, предаде БГНЕС.

Според Обама при новия американски президент Доналд Тръмп Москва и Вашингтон могат да осъществят по-нататъшно съкращаване на ядрените си арсенали. Обама припомни, че по време на първия му мандат САЩ и Русия са се споразумели за съкращаване на ядрените си въоръжения и припомни, че Москва се отказа в края на миналата година от по-нататъшна работа в това направление. "Ако новоизбраният президент Тръмп съумее да възобнови тези преговори по сериозен начин, то мисля, че има много възможности и за двете страни да намалят ядрените си арсенали", отбеляза отиващият си президент и изрази надежда, че това ще се случи.

Наследството на Барак Обама в Близкия изток – трагични провали

Авторът Алън Дершовиц е професор в Харвардския университет и автор на „Електорна дисфункция – наръчник за „невъзбуден...

Същевременно Обама изрази увереност, че отношенията между Москва и Киев ще бъдат добри, тъй като двете страни са свързани исторически и културно. „Украйна обаче е независима страна“, добави той и обвини Русия за нарушаването на суверенитета на Украйна. Обама напомни, че санкциите срещу Русия са въведени именно за това. „Ние казахме на руснаците, че щом те прекратят това, санкциите ще бъдат вдигнати“, отбеляза той. САЩ въведоха санкции срещу Русия във връзка със събитията в Украйна и присъединяването на Крим към Русия през март 2014 г. Под тяхното действие попадат руски банки и фирми, както и държавни служители. Забранен беше износът на американски стоки, технологии и услуги за Крим. Американските инвестиции на територията на полуострова също попаднаха извън закона.

Конфликтът в Близкия изток не трябва да се урегулира без създаването на пълноценна палестинска държава, каза Обама. Според него в сегашното си състояние този конфликт е опасен за Израел, вреди на Палестина и на сигурността на САЩ. Той предупреди, че новата администрация на Доналд Тръмп трябва крайно внимателно да действа в Близкия изток и да избягва необмислени стъпки.

"Аз встъпих в длъжността президент на САЩ с намерението да направя всичко възможно за съдействие за установяването на мир между израелци и палестинци. Вложихме в това много време и енергия. Беше ясно, че не можем да принудим участниците в конфликта да постигнат мир. Всичко, което можем е да съдействаме на мирния процес и да създадем основа за него", посочи президентът. По думите му „необходимо е да се запази възможността за решаване на проблема чрез създаването на две държави“.

Характерът на отношенията между САЩ и Куба се променя, каза Обама и напомни за усилията на неговата администрация за „осигуряване на свобода на пресата и вероизповеданията в тази страна. Най-добри шансове имахме като привлечем кубинците за взаимодействие в бизнеса, търговията и други области, отбеляза той. Според него миграционната политика „сухи крака и мокри крака“, от която САЩ неотдавна се отказаха, е била носител на остаряло мислене и „неадекватна на условията на 21 в.“

Москва все пак желае разбирателство с Вашингтон

  Необходимо е взаимно уважение в руско-американските отношения . Това съобщи говорителят на руския президент Владимир Путин Дм...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка