Не е достатъчно: Канада не прие извиненията на папата заради извращенията на католическата църква срещу индианците

2615
Не е достатъчно: Канада не прие извиненията на папата заради извращенията на католическата църква срещу индианците
Снимка: Правителствена пресслужба

Извинението на папа Франциск към коренното население за малтретирането, което е било практика в управляваните от църквата училища в страната, не е достатъчно. Това се казва в официална позиция на канадското правителство, предаде БГНЕС.

Официалната реакция на правителството идва по време на посещението на Франсиск в Квебек за срещи с премиера Джъстин Трюдо и генерал-губернатора Мери Саймън. Папата на едноседмично посещение в Канада.

Нова хипотеза: Предците на американските индианци са древни хора от Китай?

Учени от Института по културни реликви и археология в Юнан и Института по зоология в Кунминг към Китайската академия на науките са изсл...

Критиките на правителството повтарят тези на жертвите и се отнасят до пропуска от страна на Франциск на каквото и да е споменаване на сексуалното насилие, претърпяно от деца от коренното население в училищата, както и до отказа му да посочи католическата църква като институция, носеща каквато и да е отговорност.

Посещението на Папата цели да "изкупи" ролята на църквата в интернатната училищна система, в която поколения деца от коренното население бяха насилствено изведени от домовете си и принудени да посещават управлявани от църквата, финансирани от правителството интернати, за да се асимилират в християнското, канадско общество.

Канадското правителство заяви, че физическото и сексуалното насилие са били широко разпространени в училищата, като учениците са бити, защото говорят на родния си език.

В понеделник Франциск се извини за "злото" на църковния персонал, който работи в училищата, и "катастрофалния" ефект на училищната система върху семействата на коренното население. В реч пред правителствените власти на 27 юли, папата се извини отново и нарече училищната система "достойна за съжаление". Той поиска прошка "за злините, причинени от толкова много християни на коренното население", както и на "местните католически институции". Паралелно с това, обаче, папата отбеляза и че училищната система е била "насърчавана от правителствените власти по това време" като част от политика на асимилация и избирателни права, в която "местните католически институции са имали участие".

Смърт, мъчения и малтретиране в американски интернати: стотици починали деца от коренното население

Те са откъснати от семействата си, а някои от тях никога не се завръщат: децата на американското коренно население. Трябвало е да бъдат...

Коренното население в Канада отдавна настоява папата да поеме отговорност не само за злоупотребите, извършени от отделни католически свещеници и религиозни ордени, но и за институционалната подкрепа на католическата църква на политиката на асимилация.

Повече от 150 000 деца в Канада са били отведени от домовете си от XIX-ти век до 70-те години на миналия век и настанени в училищата в опит да бъдат изолирани от влиянието на техните семейства и култура. Канадското правителство се извини за ролята си в насилственото извеждане на децата от семействата. Бившият министър-председател Стивън Харпър издаде официално извинение за интернатните училища в парламента през 2008 г., като ги нарече тъжна страница в историята на Канада и каза, че политиката на насилствена асимилация е причинила голяма вреда.

В огромно съдебно дело срещу правителството бяха изплатени милиарди долари на около 90 000 оцелели след "интеграцията".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

"Time" нареди Юлия Навалная сред най-влиятелните личности за 2024 г.

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

УНИЦЕФ обяви колко деца са загинали в Ивицата Газа

"Той е мой приятел": Тръмп и Дуда се срещнаха в Ню Йорк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com