Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Норвегия опроверга твърдения за шпиониране от САЩ

19 ноември 2013, 19:07 часа • 33496 прочитания

Министър-председателката на Норвегия Ерна Солберг опроверга днес съобщенията, че Агенцията за национална сигурност на САЩ е подслушвала телефоните на граждани на кралството, предаде БГНЕС.

Според Солберг норвежките журналисти са изтълкували неправилно сведенията, съдържащи се в документите, предоставените им от бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън.

Министър-председателката подчерта, че 33 милиона разговори, водени в периода от 10 декември 2012 г. до 8 януари 2013 г. и отразени в документа като "Норвегия през последните 30 дни" са били следени не в Норвегия, а предимно в Афганистан. Получените от норвежкото разузнаване данни са били предавани на американските специални служби в рамките на съществуващите договорености за обмен на разузнавателна информация.

"Сведенията, публикувани днес във в. "Дагбладет", не се отнасят за телефонния трафик в Норвегия. Става въпрос за телефонни разговори в зони на конфликти в чужбина, което е абсолютно законна съвместна операция на Норвегия и САЩ, целяща предотвратяване на терористични актове и разширяване на приноса на кралството в дейността на неговите съюзници", подчерта правителствената ръководителка на Норвегия.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес