Ново напрежение: САЩ обвиняват Иран за химически оръжия

1861
Ново напрежение: САЩ обвиняват Иран за химически оръжия
Снимка: iStock/Guliver

САЩ отправиха нова порция критики към Иран. Вашингтон обвинява Техеран, че не е декларирал програма за химически оръжия пред Световния контролен център в тази област в нарушение на международните споразумения, предадоха световните агенции, цитирани от БГНЕС.

Американският пратеник Кенет Уорд заяви пред Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в Хага, че Техеран се стреми към смъртоносни нервни агенти с "офанзивна цел". Иран не реагира веднага на обвиненията, които се добавят към напрежението с Вашингтон по отношение на ядрената програма на страната, тероризма и войната в Сирия.

САЩ и Южна Корея свиват мащаба на военните си учения

Следващото съвместно военно учение на САЩ Южна Корея, насрочено за пролетта на 2019 г., ще бъде със „свит“ мащаб с цел да с...

"Съединените щати имат стари опасения, че Иран поддържа програма за химически оръжия, която не е обявена пред ОЗХО", каза посланик Уорд на срещата по въпроса за бъдещето на институцията. "САЩ също така са загрижени, че Иран се стреми към придобиването на химикали, действащи върху централната нервна система, за офанзивни цели".

Уорд посочи, че Иран не е декларирал прехвърлянето на заредени с химическо оръжие снаряди, изпратени в Либия през 80-те години, въпреки обжалването на ОЗХО за идентифициране на техния произход. Припомняме, че те бяха открити след смъртта на либийския лидер Mуамар Кадафи през 2011 г.

"Очевидно са от ирански произход, както се вижда от надписите на фарси на кутиите, съдържащи артилерийските снаряди", каза още Уорд. Стана ясно, че Иран също така не е обявил "способност за зареждане с химически оръжия" въпреки откриването на токсични снаряди и бомби в Либия, а също и в Ирак. Освен това Техеран не дава информация за агенти за контрол на масови безредици, въпреки че ги предлага на изложения за оръжие, според САЩ.

Actualno.com припомня, че новите обвинения за притежаване и разработка на химически оръжия идват при нарастващ натиск върху Иран от президента Доналд Тръмп, който се оттегли от ядрената сделка, подписана през 2015 г., и въведе няколко кръга от едностранни санкции на САЩ.

Тръмп обяви, че САЩ остават партньори на Саудитска Арабия дори след убийството на Хашоги

Американският президентът Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати възнамеряват да останат „стабилен партньор“ на Саудитска ...

Уорд обвини Иран и неговия съюзник Русия, че "позволява" употребата на химическо оръжие от правителството на сирийския президент Башар Асад "докато изпълнява свои собствени програми за разработване на химически вещества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка