Обама изслуша шефовете на американските служби за подслушването

16487
Обама изслуша шефовете на американските служби за подслушването
Снимка: Getty Images / Guliver

Президентът на САЩ Барак Обама разговаря с шефовете на ЦРУ, ФБР, Агенцията за национална сигурност (АНС) и Националното разузнаване, предаде БГНЕС.

Срещата бе във връзка с предстоящото окончателно решение на Обама дали трябва да продължи програмата на АНС за събиране на информация за гражданите - американски и на други страни, с цел предотвратяване на евентуални терористични атаки.

От разкритията на бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън, довели до международен скандал, стана ясно, че АНС е подслушвала телефоните не само на милиони американци, но и на лидерите на 37 държави, сред които германския канцлер Ангела Меркел и бразилския президент Дилма Русеф.

На срещата присъстваха шефът на ЦРУ Джон Бренън, директорът на Националното разузнаване Джеймс Клапър, шефът на АНС Кийт Алекзандър и шефът на ФБР Джеймс Коми. Обама бе в компанията на вицепрезидента Джо Байдън и главния прокурор Ерик Холдър.

"Това беше възможност за президента да чуе мнението на шефовете на службите, преди да вземе окончателното решение как да се процедира в бъдеще с програмите за събиране на информация", заяви след срещата Катлин Хейдън, говорител на Националния съвет за сигурност.

Днес Обама ще разговаря и с изявени конгресмени, сред чиито отговорности е и наблюдението на дейността на службите. Сред тях има и категорични противници на програмата за подслушване на АНС. Обама ще дискутира с конгресмените реформата на разузнавателните служби.

Обама ще обяви окончателното си решение в реч в идните две седмици. Точна дата засега не се споменава, но във всеки случай това ще стане преди 28 януари, когато президентът ще направи ежегодното си обръщение към Съюза.

Първият мъж на Америка вече намекна, че решението му вероятно ще бъде в подкрепа на продължаване на политиката на събиране на информация за гражданите, било чрез подслушване на телефонните разговори, било чрез следене на активността им по интернет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com